Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПОДРШКА ПРИВРЕДЕ У РАЗВОЈУ НОВИХ КВАЛИФИКАЦИЈА ПОТРЕБНИХ ТРЖИШТУ РАДА ИЗ ОБЛАСТИ ШУМАРСТВА“

ОДРЖАН ОКРУГЛИ СТО „ПОДРШКА ПРИВРЕДЕ У РАЗВОЈУ НОВИХ КВАЛИФИКАЦИЈА ПОТРЕБНИХ ТРЖИШТУ РАДА ИЗ ОБЛАСТИ ШУМАРСТВА“
Датум објаве: 07.11.2019 12:45 | Аутор: Вјера Митровић-Радошевић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је у сриједу, 6.11.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, организовао округли сто „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из области шумарства“.

Тема састанка је била израда нових модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма у складу са новом методологијом, из области шумарства.

На почетку одржавања округлог стола, Вјера Митровић-Радошевић је кратком презентацијом упознала присутне са законским оквиром за развој квалификација, документима на којима се базира развој квалификација, као и процедуром израде докумената за развој квалификација, савјетодавним тијелима и нивоима у стручном образовању, са освртом на израду образовних програма за ову школску годину из области шумарства. Након тога, учесници округлог стола су размијенили мишљења о стању ове области на тржишту рада, као и о могућим кључним пословима и активностима који могу бити дио стандарда занимања.

Дискусија је вођена о изради образовног програма Шумарски техничар, који је рађен по старој методологији и који треба ускладити са новом важећом методологијом. Присутни су се сложили да је за потребе израде образовних програма Шумарски техничар, ниво ИВ1 и Шумар, ниво ИИИ потребно израдити седам стандарда занимања и то: Техничар узгоја и заштите шума, ниво ИВ1, Техничар искоришћавања шума, ниво ИВ1, Чувар шума и резервата, ниво ИИИ, Узгајивач шума, ниво ИИИ, Оператер искоришћавања шума, ниво ИИИ, Сјекач шума, ниво ИИ и Помоћник узгајивача шума, ниво ИИ.

Састанку су присуствовали: Сања Драгаш-Петровић – Министрство пољопривреде и руралног развоја, Горан Ђаловић – Министарство пољопривреде и руралног развоја, Драган Терзић – Управа за шуме, Рајко Кнежевић – Управа за шуме, Весна Радуловић – Завод за запошљавање Црне Горе, Горан Поповић – Привредна комора Црне Горе, Предраг Кастратовић - ЈУ Средња стручна школа „Вукадин Вукадиновић“ Беране, Душан Пејовић - самостални савјетник И у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, Вјера Митровић-Радошевић – самостална савјетница И у Одјељењу за истраживање и развој квалификација.