Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANI OBRAZOVNI PROGRAM PRODAVAČ I OBRAZOVNI PROGRAM SA PRILAGOĐENIM IZVOĐENJEM I DODATNOM STRUČNOM POMOĆI KUVAR

ODRŽANA OBUKA NASTAVNIKA KOJI ĆE REALIZOVATI MODULARIZOVANI OBRAZOVNI PROGRAM PRODAVAČ I OBRAZOVNI PROGRAM SA PRILAGOĐENIM IZVOĐENJEM I DODATNOM STRUČNOM POMOĆI KUVAR
Datum objave: 13.11.2019 10:49 | Autor: Srđan Obradović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja, Centar za stručno obrazovanje je 12.11.2019. godine, u svojim prostorijama u Podgorici, na zahtjev dvije srednje škole organizovao obuku nastavnika koji će od školske 2019/2020. godine, realizovati moodularizovani obrazovni program Prodavač i obrazovni program sa prilagođenim izvođenjem i dodatnom stručnom pomoći (za učenike sa smetnjama sluha i/ili teškoćama u učenju) Kuvar.

Obuci je prisustvovalo osam nastavnika iz JU Srednja mješovita škola „25 Maj“ iz Tuzi i JU Resursni centar „Dr. Peruta Ivanović“ iz Kotora, koji će od naredne školske godine realizovati stručne i izborne module.
Nastavnicima je predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni program koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni novi obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi, koju će nastavnici koristiti od ove školske godine.

Srđan Obradović, koordinator u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje je predstavio uvodnu prezentaciju i bio moderator tokom obuke, a nastavnici - treneri koji su prezentovali uputstva za sve faze obuke i pomagali nastavnicima dok su radili vježbe po grupama su bili: Slavica Jovanović i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice.

Obuci je prisustvovao i predstavnik Centra za stručno obrazovanje Dušan Pejović, samostalni savjetnik I za istraživanje i razvoj kvalifikacija.