Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНИ ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ ПРОДАВАЧ И ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ СА ПРИЛАГОЂЕНИМ ИЗВОЂЕЊЕМ И ДОДАТНОМ СТРУЧНОМ ПОМОЋИ КУВАР

ОДРЖАНА ОБУКА НАСТАВНИКА КОЈИ ЋЕ РЕАЛИЗОВАТИ МОДУЛАРИЗОВАНИ ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ ПРОДАВАЧ И ОБРАЗОВНИ ПРОГРАМ СА ПРИЛАГОЂЕНИМ ИЗВОЂЕЊЕМ И ДОДАТНОМ СТРУЧНОМ ПОМОЋИ КУВАР
Датум објаве: 13.11.2019 10:49 | Аутор: Срђан Обрадовић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања, Центар за стручно образовање је 12.11.2019. године, у својим просторијама у Подгорици, на захтјев двије средње школе организовао обуку наставника који ће од школске 2019/2020. године, реализовати моодуларизовани образовни програм Продавач и образовни програм са прилагођеним извођењем и додатном стручном помоћи (за ученике са сметњама слуха и/или тешкоћама у учењу) Кувар.

Обуци је присуствовало осам наставника из ЈУ Средња мјешовита школа „25 Мај“ из Тузи и ЈУ Ресурсни центар „Др. Перута Ивановић“ из Котора, који ће од наредне школске године реализовати стручне и изборне модуле.
Наставницима је представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програм који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени нови обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи, коју ће наставници користити од ове школске године.

Срђан Обрадовић, координатор у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање је представио уводну презентацију и био модератор током обуке, а наставници - тренери који су презентовали упутства за све фазе обуке и помагали наставницима док су радили вјежбе по групама су били: Славица Јовановић и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице.

Обуци је присуствовао и представник Центра за стручно образовање Душан Пејовић, самостални савјетник И за истраживање и развој квалификација.