Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ДИГИТАЛНЕ ВЈЕШТИНЕ И КОМПЕТЕНЦИЈЕ КОД ОДРАСЛИХ“

ОДРЖАНА НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈА „ДИГИТАЛНЕ ВЈЕШТИНЕ И КОМПЕТЕНЦИЈЕ КОД ОДРАСЛИХ“
Датум објаве: 27.01.2020 12:47 | Аутор: Магдалена Јовановић

Испис Штампај страницу


Магдалена Јовановић


24.01.2020. године у хотелу „Хилтон“, у Подгорици, одржана је Национална конференција на тему: “Дигиталне вјештине и компетенције код одраслих“, коју је организовало Министарство просвјете.

Уводна ријеч је припала Марији Ђуришић, савјетници у Министарству просвјете, а уједно и модераторки ове конференције.

На конференцији је говорила Марина Матијевић, начелница ИТ сектора у Министарству просвјете, која је упознала учеснике са подацима из МЕИС-а, који се тичу области образовања одраслих, са фокусом на програме за унапређење дигиталних вјештина и компетенција. Гордана Бошковић, самостална савјетница И за образовање одраслих у Центру за стручно образовање и ЕПАЛЕ контакт особа за Црну Гору, је представила учесницима ЕУ Препоруке које треба да буду уважене и спроведене у Црној Гори када је у питању ова област и представила значај ЕПАЛЕ пројкета за развој образовања одраслих.

У другом дијелу радног дана, Јасна Пејовић, извршна директорица Едукативног центра за дјецу и младе „ДигиталБее – Дигитална Академија“ је говорила о компетенцијама и вјештинама неопходним за успјех у дигиталном добу. Од укупно 10 нових послова који се предвиђају у будућности, за њих 7 ће се тражити знање из информационих технологија. Пејовић је говорила и о могућностима који дигитални свијет нуди не само за младе већ и за одрасле и старије особе.

Наталија Ђалетић, извршна директорица Едукативног центра „Монтенесофт“, је учеснике упознала са дигиталним вјештинама и компетенцијама које је неопходно имати за будућност, односно за креативне индустрије.

Учесници конференције били су представници: Министарства просвјете, Центра за стручно образовање, организатора образовања одраслих, школа и др.

Представнице Центра за стручно образовање на овој конференцији су биле: Гордана Бошковић и Магдалена Јовановић.