Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA NACIONALNA KONFERENCIJA „DIGITALNE VJEŠTINE I KOMPETENCIJE KOD ODRASLIH“

ODRŽANA NACIONALNA KONFERENCIJA „DIGITALNE VJEŠTINE I KOMPETENCIJE KOD ODRASLIH“
Datum objave: 27.01.2020 12:47 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Magdalena Jovanović


24.01.2020. godine u hotelu „Hilton“, u Podgorici, održana je Nacionalna konferencija na temu: “Digitalne vještine i kompetencije kod odraslih“, koju je organizovalo Ministarstvo prosvjete.

Uvodna riječ je pripala Mariji Đurišić, savjetnici u Ministarstvu prosvjete, a ujedno i moderatorki ove konferencije.

Na konferenciji je govorila Marina Matijević, načelnica IT sektora u Ministarstvu prosvjete, koja je upoznala učesnike sa podacima iz MEIS-a, koji se tiču oblasti obrazovanja odraslih, sa fokusom na programe za unapređenje digitalnih vještina i kompetencija. Gordana Bošković, samostalna savjetnica I za obrazovanje odraslih u Centru za stručno obrazovanje i EPALE kontakt osoba za Crnu Goru, je predstavila učesnicima EU Preporuke koje treba da budu uvažene i sprovedene u Crnoj Gori kada je u pitanju ova oblast i predstavila značaj EPALE projketa za razvoj obrazovanja odraslih.

U drugom dijelu radnog dana, Jasna Pejović, izvršna direktorica Edukativnog centra za djecu i mlade „DigitalBee – Digitalna Akademija“ je govorila o kompetencijama i vještinama neophodnim za uspjeh u digitalnom dobu. Od ukupno 10 novih poslova koji se predviđaju u budućnosti, za njih 7 će se tražiti znanje iz informacionih tehnologija. Pejović je govorila i o mogućnostima koji digitalni svijet nudi ne samo za mlade već i za odrasle i starije osobe.

Natalija Đaletić, izvršna direktorica Edukativnog centra „Montenesoft“, je učesnike upoznala sa digitalnim vještinama i kompetencijama koje je neophodno imati za budućnost, odnosno za kreativne industrije.

Učesnici konferencije bili su predstavnici: Ministarstva prosvjete, Centra za stručno obrazovanje, organizatora obrazovanja odraslih, škola i dr.

Predstavnice Centra za stručno obrazovanje na ovoj konferenciji su bile: Gordana Bošković i Magdalena Jovanović.