Мања слова Већа слова РСС
>

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ЧЛАНОВЕ РАДНЕ ГРУПЕ КОЈИ ЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У ИЗРАДИ СТАНДАРДА КВАЛИФИКАЦИЈА ИЗ СЕКТОРА ПОЉОПРИВРЕДА, ПРЕХРАНА И ВЕТЕРИНА, ПОДСЕКТОР ШУМАРСТВО

ОДРЖАНА ОБУКА ЗА ЧЛАНОВЕ РАДНЕ ГРУПЕ КОЈИ ЋЕ УЧЕСТВОВАТИ У ИЗРАДИ СТАНДАРДА КВАЛИФИКАЦИЈА ИЗ СЕКТОРА ПОЉОПРИВРЕДА, ПРЕХРАНА И ВЕТЕРИНА, ПОДСЕКТОР ШУМАРСТВО
Датум објаве: 21.02.2020 12:43 | Аутор: Вјера Митровић-Радошевић

Испис Штампај страницу


У оквиру реформе средњег стручног образовања и израде модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма у Центру за стручно образовање је 19.02.2020. године организована обука чланова радне групе за писање стандарда квалификација који представљају основу за израду образовних програма Шумарски техничар, ниво ИВ1 и Шумар, ниво ИИИ.

Радна групе ће радити на изради пет стандарда стручних квалификација: Техничар узгоја и заштите шума, Техничар искоришћавања и планирања газдовања шумама, Чувар шума и ловишта, Оператер искоришћавања шума и Сјекач шума, као и два стандарда квалификација нивоа образовања: Шумарски техничар и Шумар.

Члановима радне групе је представљен концепт модуларне наставе заснован на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода, кључне компетенције, као и стандарди занимања на којима се заснивају стандарди стручних квалификација које треба урадити.

У току обуке, члановима радне групе су представљени и обрасци за израду стандарда стручних квалификација, као и начин писања стандарда стручних квалификација на основу урађених стандарда занимања.

Чланови радне групе су кроз вјежбе имали прилику да раде стандарде стручних квалификација и да кроз дискусију отклоне поједине нејасноће у вези настајања јединица квалификација, превођења активности из стандарда занимања у исходе стандарда стручних квалификација, као и формирању критеријума за провјеру достигнутости исхода учења.

Обуци су присуствовали: професорица Даринка Ђондовић из ЈУ Средња стручна школа Пљевља и представници Управе за шуме Црне Горе, Драган Терзић и Рајко Кнежевић.

Обуку је спровела Вјера Митровић - Радошевић, самостална савјетница И у Одјељења за истраживање и развој квалификација у ЈУ Центру за стручно образовање.