Manja slova Veća slova RSS
>

ODRŽANA OBUKA ZA ČLANOVE RADNE GRUPE KOJI ĆE UČESTVOVATI U IZRADI STANDARDA KVALIFIKACIJA IZ SEKTORA POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA, PODSEKTOR ŠUMARSTVO

ODRŽANA OBUKA ZA ČLANOVE RADNE GRUPE KOJI ĆE UČESTVOVATI U IZRADI STANDARDA KVALIFIKACIJA IZ SEKTORA POLJOPRIVREDA, PREHRANA I VETERINA, PODSEKTOR ŠUMARSTVO
Datum objave: 21.02.2020 12:43 | Autor: Vjera Mitrović-Radošević

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa u Centru za stručno obrazovanje je 19.02.2020. godine organizovana obuka članova radne grupe za pisanje standarda kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnih programa Šumarski tehničar, nivo IV1 i Šumar, nivo III.

Radna grupe će raditi na izradi pet standarda stručnih kvalifikacija: Tehničar uzgoja i zaštite šuma, Tehničar iskorišćavanja i planiranja gazdovanja šumama, Čuvar šuma i lovišta, Operater iskorišćavanja šuma i Sjekač šuma, kao i dva standarda kvalifikacija nivoa obrazovanja: Šumarski tehničar i Šumar.

Članovima radne grupe je predstavljen koncept modularne nastave zasnovan na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja na kojima se zasnivaju standardi stručnih kvalifikacija koje treba uraditi.

U toku obuke, članovima radne grupe su predstavljeni i obrasci za izradu standarda stručnih kvalifikacija, kao i način pisanja standarda stručnih kvalifikacija na osnovu urađenih standarda zanimanja.

Članovi radne grupe su kroz vježbe imali priliku da rade standarde stručnih kvalifikacija i da kroz diskusiju otklone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja jedinica kvalifikacija, prevođenja aktivnosti iz standarda zanimanja u ishode standarda stručnih kvalifikacija, kao i formiranju kriterijuma za provjeru dostignutosti ishoda učenja.

Obuci su prisustvovali: profesorica Darinka Đondović iz JU Srednja stručna škola Pljevlja i predstavnici Uprave za šume Crne Gore, Dragan Terzić i Rajko Knežević.

Obuku je sprovela Vjera Mitrović - Radošević, samostalna savjetnica I u Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija u JU Centru za stručno obrazovanje.