Мања слова Већа слова РСС
>

ПОЗИВ Средњим стручним и мјешовитим школама у Црној Гори за учешће у расправи о нацртима осам нових модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма чија је имплементација планирана од школске 2020/21. године

Датум објаве: 13.05.2020 11:13 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


Центар за стручно образовање је, у складу са планом и прописаном процедуром, уз подршку ИПА Пројекта „Развој квалификација стручног образовања у складу са потребама тржишта рада ”, који у Црној Гори реализује конзорцијум чији је главни партнер Партицип ГмбХ, припремио 13 нових образовних програма у складу са важећом Методологијом за израду модуларизованих образовних програма у средњем стручном образовању, међу којима у првом дијелу јавне расправе објављујемо осам, и то:

Сектор: Инжењерство, производне технологије (Машинство и обрада метала, Електротехника и аутоматизација и др.)

1. Техничар аутомехатронике, нивоа ИВ1
2. Аутомеханичар, нивоа ИИИ
3. Аутоелектричар, нивоа ИИИ

Сектор: Грађевинарство и уређење простора

4. Техничар за архитектуру и дизајн ентеријера, нивоа ИВ1
5. Техничар за декорисање и аранжирање простора, нивоа ИВ1
6. Техничар за геодезију, нивоа ИВ1

Сектор: Здравство и социјална заштита

7. Физиотерапеутски техничар, нивоа ИВ1

Сектор: Туризам, трговина и угоститељство

8. Посластичар, нивоа ИИИ

Образовни програми су урађени на основу стандарда занимања и стандарда стручних квалификација које је усвојио надлежни Савјет. Општеобразовни дио образовних програма је у надлежности Завода за школство и усаглашен је између двије институције.

У складу са прописаном процедуром усвајања образових програма у средњем стручном образовању, позивамо средње стручне и мјешовите школе које реализују образовне програме из поменутих сектора, да изврше стручну анализу нацрта образовних програма и дају приједлоге, сугестије и коментаре у вези са њиховим садржајем.

Молимо руководиоце средњих стручних и мјешовитих школа да приједлоге, сугестије и коментаре доставе у име својих запослених на е–маил адресу: цсо@гов.ме, или путем поште, Центар за стручно образовање, Новака Милошева 18, 81 000 Подгорица, најкасније до 25. маја 2020. године.

Појединачне приједлоге, сугестије и коментаре нећемо разматрати.

Из разлога ситуације изазване вирусом Цовид 19 и поштовања прописаних мјера, састанак поводом јавне расправе се неће одржати, већ ће се у обзир узети писани коменатри, достављени на емаил Центра или на наведену адресу, након чега ће их радне групе размотрити.

Нацрте образовних програма можете преузети на сљедећем линку: