Manja slova Veća slova RSS
>

POZIV Srednjim stručnim i mješovitim školama u Crnoj Gori za učešće u raspravi o nacrtima pet novih modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa čija je implementacija planirana od školske 2020/21. godine

Datum objave: 20.05.2020 09:54 | Autor: Sandra Brkanović

Ispis Štampaj stranicu


Centar za stručno obrazovanje objavljuje nacrte pet obrazovnih programa koji su urađeni u skladu sa planom i propisanom procedurom, uz podršku IPA Projekta „Razvoj kvalifikacija stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama tržišta rada ”, koji u Crnoj Gori realizuje konzorcijum čiji je glavni partner Particip GmbH, u skladu sa važećom Metodologijom za izradu modularizovanih obrazovnih programa u srednjem stručnom obrazovanju, i to:

Sektor: Poljoprivreda, prehrana i veterina, podsektor: Šumarstvo, oblast: Obrada drveta


1. Tehničar obrade drveta, nivoa IV1
2. Operater obrade drveta, nivo III

Sektor: Poljoprivreda, prehrana i veterina, podsektor: Prehrana

3. Pomoćnik pekara, nivo II

Sektor: Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektor: Zdravstvo, oblast: Farmacija


4. Farmaceutski tehničar, nivoa IV1

Sektor: Turizam, trgovina i ugostiteljstvo, podsektor: Ugostiteljstvo, oblast: Poslastičarstvo


5. Pomoćnik poslastičara, nivoa II

Obrazovni programi su urađeni na osnovu standarda zanimanja i standarda stručnih kvalifikacija koje je usvojio nadležni Savjet. Opšteobrazovni dio obrazovnih programa je u nadležnosti Zavoda za školstvo i usaglašen je između dvije institucije.

U skladu sa propisanom procedurom usvajanja obrazovih programa u srednjem stručnom obrazovanju, pozivamo srednje stručne i mješovite škole koje realizuju obrazovne programe iz pomenutih sektora, da izvrše stručnu analizu nacrta obrazovnih programa i daju prijedloge, sugestije i komentare u vezi sa njihovim sadržajem.

Molimo rukovodioce srednjih stručnih i mješovitih škola da prijedloge, sugestije i komentare dostave u ime svojih zaposlenih na e–mail adresu: cso@gov.me, ili putem pošte, Centar za stručno obrazovanje, Novaka Miloševa 18, 81 000 Podgorica, najkasnije do 28. maja 2020. godine.

Pojedinačne prijedloge, sugestije i komentare nećemo razmatrati.

Iz razloga situacije izazvane virusom Covid 19 i poštovanja propisanih mjera, sastanak povodom javne rasprave se neće održati, već će se u obzir uzeti pisani komenatri, dostavljeni na email Centra ili na navedenu adresu, nakon čega će ih radne grupe razmotriti.

Nacrte obrazovnih programa možete preuzeti na sljedećem linku: