Мања слова Већа слова РСС
>

ОБЈАВЉЕН ИНФОРМАТОР „КУДА НАКОН ОСНОВНЕ ШКОЛЕ“

Датум објаве: 23.06.2020 13:24 | Аутор: Преузет текст са сајта ЗЗЗЦГ

Испис Штампај страницу


Завод за запошљавање Црне Горе је објавио информатор „Куда након основне школе“ намијењен ученицима завршног разреда основне школе. Водич је дистрибуиран свим основним школама на подручју Црне Горе.Публикација има за циљ да помогне будућим средњошколцима да направе најбољи избор будуће каријере.
Информатор садржи опис занимања за која се могуће школовати у Црној Гори, дате информације о свим средњим школама, као и информације о свијету рада и савјетима за бољу спознају личних особина.

-Свједоци смо да данас више него икада раније тржиште рада одликују несигурност и брзе промјене. Стога, пружање подршке младим особама приликом избора занимања представља све већи изазов. Завод активно ради на информисању и савјетовању о каријери, као и на развоју других услуга професионалне оријентације. Управо нерационалан избор занимања, односно не узимање у обзир личних карактеристика, захтјеве занимања и карактеристике тржишта приликом избора занимања је један од најчешћих узрока незапослености. Избор средње школе не би требало да представља само наставак образовања, већ школовање за занимање и стицање знања примјенљивих у пракси, која ће помоћи младој особи да се лакше укључи на тржиште рада. За успјешно сналажење у свијету рада неопходно је да млади буду спремни да се прилагоде и да управљају брзим промјенама – казала је савјетница за професионалну оријентацију у ЦИПС-у Јевросима Пејовић.
Информатор је урађен у сарадњи са Центром за стручно образовање, а Завод је и ове године наставио сарадњу са Средњом ликовном школом „Петар Лубарда“ са Цетиња, чија је ученица Лана Станишић дизајнирала насловну страну публикације.

Због ситуације изазване вирусом ЦОВИД19, за разлику од претходних, овогодишњи информатор ће ученицима, родитељима, наставницима и свим другим заинтересованим, бити доступан само у електронској форми.

Публикацију је могуће преузети овдје.