Manja slova Veća slova RSS
>

OBJAVLJEN INFORMATOR „KUDA NAKON OSNOVNE ŠKOLE“

Datum objave: 23.06.2020 13:24 | Autor: Preuzet tekst sa sajta ZZZCG

Ispis Štampaj stranicu


Zavod za zapošljavanje Crne Gore je objavio informator „Kuda nakon osnovne škole“ namijenjen učenicima završnog razreda osnovne škole. Vodič je distribuiran svim osnovnim školama na području Crne Gore.Publikacija ima za cilj da pomogne budućim srednjoškolcima da naprave najbolji izbor buduće karijere.
Informator sadrži opis zanimanja za koja se moguće školovati u Crnoj Gori, date informacije o svim srednjim školama, kao i informacije o svijetu rada i savjetima za bolju spoznaju ličnih osobina.

-Svjedoci smo da danas više nego ikada ranije tržište rada odlikuju nesigurnost i brze promjene. Stoga, pružanje podrške mladim osobama prilikom izbora zanimanja predstavlja sve veći izazov. Zavod aktivno radi na informisanju i savjetovanju o karijeri, kao i na razvoju drugih usluga profesionalne orijentacije. Upravo neracionalan izbor zanimanja, odnosno ne uzimanje u obzir ličnih karakteristika, zahtjeve zanimanja i karakteristike tržišta prilikom izbora zanimanja je jedan od najčešćih uzroka nezaposlenosti. Izbor srednje škole ne bi trebalo da predstavlja samo nastavak obrazovanja, već školovanje za zanimanje i sticanje znanja primjenljivih u praksi, koja će pomoći mladoj osobi da se lakše uključi na tržište rada. Za uspješno snalaženje u svijetu rada neophodno je da mladi budu spremni da se prilagode i da upravljaju brzim promjenama – kazala je savjetnica za profesionalnu orijentaciju u CIPS-u Jevrosima Pejović.
Informator je urađen u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, a Zavod je i ove godine nastavio saradnju sa Srednjom likovnom školom „Petar Lubarda“ sa Cetinja, čija je učenica Lana Stanišić dizajnirala naslovnu stranu publikacije.

Zbog situacije izazvane virusom COVID19, za razliku od prethodnih, ovogodišnji informator će učenicima, roditeljima, nastavnicima i svim drugim zainteresovanim, biti dostupan samo u elektronskoj formi.

Publikaciju je moguće preuzeti ovdje.