Manja slova Veća slova RSS
>

Održana online obuka nastavnika za realizaciju modularizovanih obrazovnih programa iz oblasti elektrotehnike

Održana online obuka nastavnika za realizaciju modularizovanih obrazovnih programa iz oblasti elektrotehnike
Datum objave: 11.09.2020 11:19 | Autor: Sandra Brkanović

Ispis Štampaj stranicu


Sandra Brkanović


Centar za stručno obrazovanje je 07.09.2020. godine, organizovao obuku nastavnika koji realizuju obavezne i/ili izborne stručne module u školskoj 2020/2021. godini u okviru modularizovanih obrazovnih programa iz oblasti elektrotehnike. Obuka je održana online preko aplikacije „Zoom“, a prisustvovalo je 28 nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola iz sljedećih gradova: Berana, Bijelog Polja, Pljevalja, Podgorice, Rožaja i Tivta.

Prisutne su na početku održavanja obuke pozdravili Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanje i Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija.

Nastavnicima je u uvodnoj prezentaciji predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi koja važi za modularizovane obrazovne programe.

Nastavnici su u toku dvije radionice imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju putem aplikacije „Zoom“ i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Prezentacije su predstavili Sandra Brkanović, Dušan Pejović, Slavica Jovanović i Alen Šabanović iz Centra za stručno obrazovanje i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Administrator online obuke je bila Marija Žeželj iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Nastavnicima u školama pomagali su predstavnici uprava škola, ICT koordinatori i koordinatori za praćenje realizacije obrazovnih programa, koji su ujedno bili moderatori radionica.