Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана онлине обука наставника за реализацију модуларизованих образовних програма из области хемијске индустрије и личних услуга

Одржана онлине обука наставника за реализацију модуларизованих образовних програма из области хемијске индустрије и личних услуга
Датум објаве: 17.09.2020 10:50 | Аутор: Славица Јовановић

Испис Штампај страницу


Славица Јовановић


Центар за стручно образовање је 15.09.2020. године, организовао обуку наставника који реализују обавезне и/или изборне стручне модуле у школској 2020/2021. години у оквиру модуларизованих образовних програма из области хемијске индустрије и личних услуга. Обука је одржана онлине преко апликације „Зоом“, а присуствовало је 17 наставника средњих стручних и мјешовитих школа из сљедећих градова: Берана, Херцег Новог, Подгорице, Рожаја и Цетиња.

Присутне је на почетку одржавања обуке поздравила Јадранка Радуновић, самостални савјетник у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, која је била координатор обуке испред Центра за стручно образовање.

Наставницима је у уводној презентацији представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програми који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи која важи за модуларизоване образовне програме.

Наставници су у току двије радионице имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују путем апликације „Зоом“ и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Презентације су представили Сандра Бркановић, Душан Пејовић, Славица Јовановић и Ален Шабановић из Центра за стручно образовање и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице. Администратор онлине обуке је била Марија Жежељ из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице. Наставницима у школама помагали су представници управа школа, ИЦТ координатори и координатори за праћење реализације образовних програма, који су уједно били модератори радионица.