Manja slova Veća slova RSS
>

Održana online obuka nastavnika za realizaciju modularizovanih obrazovnih programa iz oblasti građevinarstva i uređenja prostora, veterine, prehrambene tehnologije i obrade drveta

Održana online obuka nastavnika za realizaciju modularizovanih obrazovnih programa iz oblasti građevinarstva i uređenja prostora, veterine, prehrambene tehnologije i obrade drveta
Datum objave: 17.09.2020 10:56 | Autor: Slavica Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Slavica Jovanović


Centar za stručno obrazovanje je 16.09.2020. godine, organizovao obuku nastavnika koji realizuju obavezne i/ili izborne stručne module u školskoj 2020/2021. godini u okviru modularizovanih obrazovnih programa iz oblasti građevinarstva i uređenja prostora, veterine, prehrambene tehnologije i obrade drveta. Obuka je održana online preko aplikacije „Zoom“, a prisustvovalo je 31 nastavnik srednjih stručnih i mješovitih škola iz sljedećih gradova: Nikšića, Herceg Novog, Podgorice, Andrijevice i Pljevalja.

Prisutne je na početku održavanja obuke pozdravio Dušan Pejović, samostalni savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija, koji je bio koordinator obuke ispred Centra za stručno obrazovanje.

Nastavnicima je u uvodnoj prezentaciji predstavljen koncept modularne nastave zasnovane na ishodima učenja, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda učenja, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja, standardi kvalifikacija i obrazovni programi koji su usvojeni u prethodnom periodu.

U toku obuke nastavnicima su predstavljeni obrasci za planiranje vaspitno-obrazovnog rada, odnosno Godišnji plan rada i Plan realizacije ishoda učenja i data su im uputstva o načinu njihovog popunjavanja, kao i uputstva o načinu evidentiranja nastavnog časa i ocjenjivanju ishoda učenja u novoj Odjeljenjskoj knjizi koja važi za modularizovane obrazovne programe.

Nastavnici su u toku dvije radionice imali priliku da popune pomenute obrasce, da ih prezentuju putem aplikacije „Zoom“ i da kroz diskusiju sa predavačima otklone pojedine nejasnoće u vezi planiranja nastave i ocjenjivanja ishoda učenja.

Prezentacije su predstavili Sandra Brkanović, Dušan Pejović, Slavica Jovanović i Alen Šabanović iz Centra za stručno obrazovanje i Gordana Tasić iz JU Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Administrator online obuke je bila Marija Žeželj iz JU Srednja 
elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ iz Podgorice. Nastavnicima u školama pomagali su predstavnici uprava škola, ICT koordinatori i koordinatori za praćenje realizacije obrazovnih programa, koji su ujedno bili moderatori radionica.