Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана онлине обука преосталог броја наставника који реализују обавезне и/или изборне стручне модуле из различитих области

Одржана онлине обука преосталог броја наставника који  реализују обавезне и/или изборне стручне модуле из различитих области
Датум објаве: 28.09.2020 12:42 | Аутор: Славица Јовановић

Испис Штампај страницу


Славица Јовановић


Центар за стручно образовање је 23.09.2020. године, организовао обуку преосталог броја наставника који реализују обавезне и/или изборне стручне модуле у школској 2020/2021. години у оквиру модуларизованих образовних програма, а који нису били обухваћени обуком која је спроведена у периоду од 07.09.2020. до 17.09.2020.године, из различитих области. Обука је одржана онлине преко апликације „Зоом“, а присуствовало је 8 наставника средњих стручних и мјешовитих школа из сљедећих градова: Херцег Новог, Никшића и Бијелог Поља.

Присутне је на почетку одржавања обуке поздравио Срђан Обрадовић, координатор Одјељења за истраживање и развој квалификација, који је био координатор обуке испред Центра за стручно образовање.

Наставницима је у уводној презентацији представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програми који су усвојени у претходном периоду.

У току обуке наставницима су представљени обрасци за планирање васпитно-образовног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи која важи за модуларизоване образовне програме.

Наставници су у току двије радионице имали прилику да попуне поменуте обрасце, да их презентују путем апликације „Зоом“ и да кроз дискусију са предавачима отклоне поједине нејасноће у вези планирања наставе и оцјењивања исхода учења.

Презентације су представили Сандра Бркановић, Душан Пејовић, Славица Јовановић и Ален Шабановић из Центра за стручно образовање и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице. Администратор онлине обуке је била Марија Жежељ из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице.