Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Одржавање прес конференције „Унапређење образовних програма и услуга у циљу задовољавања потреба маргинализованих група“

Датум објаве: 29.09.2020 13:18 | Аутор: Магдалена Јовановић

Испис Штампај страницу


У сриједу, 30. септембра у 11 часова, у Центру за стручно образовање (ул. Новака Милошева бр. 18) одржаће се прес конференција: „Унапређење образовних програма и услуга у циљу задовољавања потреба маргинализованих група“.

Уз подршку Центра за стручно образовање и Министарства просвјете, Пројекат, који суфинансира Европска Унија и дио је обавеза које је Влада Црне Горе преузела у вези са претприступним статусом у Европској Унији, је успио да прилагоди 45 модула у складу са потребама ученика из РЕ популације и ученика са посебним образовним потребама из 19 модуларизованих образовних програма. Избор професија заснован је на чињеницама да постоји потражња на тржишту рада и да циљне групе, а то су ученици са посебним образовним потребама и РЕ показују интересовање за ове професије.

Вец́ у септембру је више од 20 педагошких стручњака обучено у оквиру пројекта, уз подршку Центра за стручно образовање и Министарства просвјете у примјени модуларизованих образовних програма. Вец́ током текуц́е школске 2020/2021. прилагођени модули ц́е се спроводити у бројним стручним школама у Црној Гори, а након тога ц́е се обучити већи број наставника за даље увођење овог програма.

Свеобухватни циљ овог пројекта је пружање ученицима из маргинализованих група друштва - као нпр. из заједница Рома и Египц́ана или дјеце са посебним образовним потребама - услове који им омогуц́авају да се успјешно интегришу на тржиште рада, а потом и у шире друштво Црне Горе.

Више од 100 учесника прошло је обуку о инклузивним образовним праксама усмјереним посебно на дјецу са посебним образовним потребама и дјецу из заједница Рома и Египц́ана. Обучени стручњаци заузврат ц́е пренијети знања колегама како би се даље унаприједило стечено знање и повећала стручност ширег броја наставника. Очекује се да ц́е на овај начин више од 300 наставника проћи кроз обуку о инклузивним образовним праксама.

На прес конференцији ће говорити: господин Душан Бошковић, савјетник у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање, госпођа Ирена Богићевић, представница Пројекта и Тамара Милић, савјетница у Министарству просвјете.