Manja slova Veća slova RSS
>

Najava: Održavanje pres konferencije „Unapređenje obrazovnih programa i usluga u cilju zadovoljavanja potreba marginalizovanih grupa“

Datum objave: 29.09.2020 13:18 | Autor: Magdalena Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


U srijedu, 30. septembra u 11 časova, u Centru za stručno obrazovanje (ul. Novaka Miloševa br. 18) održaće se pres konferencija: „Unapređenje obrazovnih programa i usluga u cilju zadovoljavanja potreba marginalizovanih grupa“.

Uz podršku Centra za stručno obrazovanje i Ministarstva prosvjete, Projekat, koji sufinansira Evropska Unija i dio je obaveza koje je Vlada Crne Gore preuzela u vezi sa pretpristupnim statusom u Evropskoj Uniji, je uspio da prilagodi 45 modula u skladu sa potrebama učenika iz RE populacije i učenika sa posebnim obrazovnim potrebama iz 19 modularizovanih obrazovnih programa. Izbor profesija zasnovan je na činjenicama da postoji potražnja na tržištu rada i da ciljne grupe, a to su učenici sa posebnim obrazovnim potrebama i RE pokazuju interesovanje za ove profesije.

Već u septembru je više od 20 pedagoških stručnjaka obučeno u okviru projekta, uz podršku Centra za stručno obrazovanje i Ministarstva prosvjete u primjeni modularizovanih obrazovnih programa. Već tokom tekuće školske 2020/2021. prilagođeni moduli će se sprovoditi u brojnim stručnim školama u Crnoj Gori, a nakon toga će se obučiti veći broj nastavnika za dalje uvođenje ovog programa.

Sveobuhvatni cilj ovog projekta je pružanje učenicima iz marginalizovanih grupa društva - kao npr. iz zajednica Roma i Egipćana ili djece sa posebnim obrazovnim potrebama - uslove koji im omogućavaju da se uspješno integrišu na tržište rada, a potom i u šire društvo Crne Gore.

Više od 100 učesnika prošlo je obuku o inkluzivnim obrazovnim praksama usmjerenim posebno na djecu sa posebnim obrazovnim potrebama i djecu iz zajednica Roma i Egipćana. Obučeni stručnjaci zauzvrat će prenijeti znanja kolegama kako bi se dalje unaprijedilo stečeno znanje i povećala stručnost šireg broja nastavnika. Očekuje se da će na ovaj način više od 300 nastavnika proći kroz obuku o inkluzivnim obrazovnim praksama.

Na pres konferenciji će govoriti: gospodin Dušan Bošković, savjetnik u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u Centru za stručno obrazovanje, gospođa Irena Bogićević, predstavnica Projekta i Tamara Milić, savjetnica u Ministarstvu prosvjete.