Мања слова Већа слова РСС
>

Најава: Обиљежен Дан старијих особа 01. октобар

Најава: Обиљежен Дан старијих особа 01. октобар
Датум објаве: 02.10.2020 13:43 | Аутор: Љиљана Гарић

Испис Штампај страницу


Љиљана Гарић


Поводом Међународног дана старијих особа 1. октобра, у просторијама Центра за стручно образовање одржан је састанак. Састанку су присвуствовали: Љиљана Гарић, Гордана Бошковић и Тамара Конатар из Центра за стручно образовање, Весна Лакуш из НВУ Наше доба, Јелена Шофранац из Црвеног крста Црне Горе, Милена Дујовић из Секретаријата за социјално старање Главног града Подгорица и Маријана Смоловић из ЈУ Дом старих Бијело Поље.

Циљ састанка је био анализа едукативних активности и програма који се реализују за старије особе у Црној Гори, као и сагледавање проблема и изазова са којима се сусрећу установе и организације које их организују.

Центар за стручно образовање је уочи састанка упутио упитник установама и организацијама које се баве проблематиком старијих особа. Питања у упитнику су се односила на број, врсту и теме реализованих едукативних активности за старије особе у току 2019. године, извор финансирања ових активности и подршку спонзора/донатора за њихову реализације.

На основу добијених одговора могло се закључити да се повремено реализују неки облици едукативних активности, који се у установама за смјештај старијих особа организују у оквиру радно-окупационих активности, у НВО у оквиру пројеката. Теме које се обрађују су углавном везане за област здравља, људских права и психо-социјалне подршке. Ове активности су углавном организоване на волонтерској основи, јер је мали број спонзора и донатора заинтересован за подршку у овој области.

Представници институција и организација на састанку су представили едукативне активности које они спроводе са старијима и указали на проблеме са којима се сусрећу у раду. Не постоји организован систем за едукативне активности са овом циљном групом који је одржив, као ни посебна финансијска средства која су предвиђена за ове намјене.

Од изузетне важности је да се ова циљна група покрене и укључи у различите активности, како би сачували своје ментално здравље и испунили социјалне потребе и потребу за дружењем.

Потребно је да се успостави тјешња сарадња између различитих ресора, Центра за стручно образовање, Црвеног крста, НВО које раде са овом циљном групом и установа за смјештај старих, како би сви заједно радили на унапређењу квалитета живота ове циљне групе.
Као примјери добре праксе наведени су мрежа Дигнитас и пројекат Црвеног крста ,,Здраво старање'' који се бави темама које чине концепт здравог старања, међу којима је и тема цјеложивотно учење. Фокус је на здрав начин живота, који укључује сачувано ментално и физичко здравље, па се на тим радионицама реализују разне друштвене активности, учење енглеског језика, рада на рачунару, употреба мобилних апликација итд. На радионицама су укључене све генерације, јер старији људи ту не само да уче од других, већ и они уче друге, па се тако осјећају корисно, што их може мотивисати на даље учешће у таквим радионицама.

НВУ Наше доба у сарадњи са Црвеним крстом организује едукативне активности у Клубу за старије који је основан 2019. године. Ово удружење је припремило Упутство за коришћење е-здравља за потребе старијих за заказивање термина код изабраног љекара и обезбјеђивања терапије путем мобилног телефона.

Учесници састанка су сагласни да је врло битно припремити будуће пензионере, да лакше преброде одлазак у пензију, јер је то догађај који може да доведе до великих промјена у животу сваког човјека. Потребно је омогућити људима да одлазак у пензију не значи и престанак професионалног и друштвеног живота, јер без тога може доћи до одређеног степена погоршања физичког и менталног живота. Пензионери морају да промијене свој начин живота и навике, и да вријеме које су проводили у раду испуне неким новим активностима.