Manja slova Veća slova RSS
>

Održan okrugli sto na temu „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz oblasti Mašinstva i obrade metala“

Održan okrugli sto na temu „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz oblasti Mašinstva i obrade metala“
Datum objave: 12.10.2020 13:24 | Autor: Alen Šabanović

Ispis Štampaj stranicu


Alen Šabanović


U petak 09.10.2020. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje održan je okrugli sto na temu: „Podrška privrede u razvoju novih kvalifikacija potrebnih tržištu rada iz oblasti Mašinstva i obrade metala“.

Prisutne članove okruglog stola je u uvodnom dijelu pozdravio direktor Centra za stručno obrazovanje, gospodin Duško Rajković.

Na okruglom stolu je razmatrano na kojim standardima zanimanja bi se zasnivali obrazovni programi iz oblasti mašinstva, sa posebnim akcentom na oblast energetike.

Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija, u Centru za stručno obrazovanje upoznala je prisutne sa zakonskim okvirom, procedurom izrade dokumenata i novom metodologijom za razvoj kvalifikacija. Alen Šabanović, samostalni savjetnik I za istraživanje i razvoj kvalifikacija upoznao je prisutne na okruglom stolu sa standardima zanimanja iz oblasti mašinstva u okruženju i međunarodnom standardnom klasifikacijom zanimanja ISCO 08.

Prisutni na okruglom stolu su diskutovali i iznosili argumente za definisanje standarda zanimanja na kojima bi se zasnivali pomenuti programi.

Sastanku su prisustvovali predstavnici: Mašinskog fakulteta u Podgorici, Zavoda za zapošljavanje Crne Gore i srednjih stručnih škola iz Podgorice, Nikšića i Tivta. Ispred Centra za stručno obrazovanje, okruglom stolu su prisustvovali Sandra Brkanović, Vladislav Koprivica i Alen Šabanović. Poziv je bio upućen i relevantnim predstavnicima privrede iz Pljevalja, Nikšića, Plužina i Podgorice, koji su izrazili želju da daju svoj doprinos u izradi standarda zanimanja, ali zbog situacije izazvane pandemijom, bili su spriječeni da dođu, pa su učestvovali online.