Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан округли сто на тему „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из области Машинства и обраде метала“

Одржан округли сто на тему „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из области Машинства и обраде метала“
Датум објаве: 12.10.2020 13:24 | Аутор: Ален Шабановић

Испис Штампај страницу


Ален Шабановић


У петак 09.10.2020. године, у просторијама Центра за стручно образовање одржан је округли сто на тему: „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из области Машинства и обраде метала“.

Присутне чланове округлог стола је у уводном дијелу поздравио директор Центра за стручно образовање, господин Душко Рајковић.

На округлом столу је разматрано на којим стандардима занимања би се заснивали образовни програми из области машинства, са посебним акцентом на област енергетике.

Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација, у Центру за стручно образовање упознала је присутне са законским оквиром, процедуром израде докумената и новом методологијом за развој квалификација. Ален Шабановић, самостални савјетник И за истраживање и развој квалификација упознао је присутне на округлом столу са стандардима занимања из области машинства у окружењу и међународном стандардном класификацијом занимања ИСЦО 08.

Присутни на округлом столу су дискутовали и износили аргументе за дефинисање стандарда занимања на којима би се заснивали поменути програми.

Састанку су присуствовали представници: Машинског факултета у Подгорици, Завода за запошљавање Црне Горе и средњих стручних школа из Подгорице, Никшића и Тивта. Испред Центра за стручно образовање, округлом столу су присуствовали Сандра Бркановић, Владислав Копривица и Ален Шабановић. Позив је био упућен и релевантним представницима привреде из Пљеваља, Никшића, Плужина и Подгорице, који су изразили жељу да дају свој допринос у изради стандарда занимања, али због ситуације изазване пандемијом, били су спријечени да дођу, па су учествовали онлине.