Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана фокус група на тему „Значај укључивања локалних управа у активности образовања одраслих“

Одржана фокус група на тему „Значај укључивања локалних управа у  активности образовања одраслих“
Датум објаве: 26.10.2020 13:42 | Аутор: Љиљана Гарић

Испис Штампај страницу


У петак 23.10.2020. године, Центар за стручно образовање је организовао фокус групу на тему „Значај укључивања локалних управа у активности образовања одраслих“ у оквиру манифестације „XИX Дани образовањ и учења одраслих“.

Учеснице фокус групе су биле: Соња Војиновић из Управе за кадрове, Јелена Борозан из Заједнице општина и Љиљана Гарић из Центра за стручно образовање.

Циљ одржавања фокус групе је подстицање локалних управа за веће укључивање у организацију различитих активности образовања одраслих за запослене у локалној управи и грађане.

Учеснице фокус групе су одговарали на сљедећа питања у складу са надлежностима и активностима које спроводи институција/организација из које долазе:
Да ли локалне управе организују или финансирају неке посебне облике стучног усавршавања за запослене у локалној управи?
Да ли локалне управе организују или финасирају неке облике неформалног образовања за грађане?
Наведите неки примјер добре праксе локалне управе која је реализовала неку активност на пољу едукације грађана?
На крају фокус групе постављено је питање: Како можемо подстаћи локалне управе да организују и финансирају неке облике неформалног образовања за запослене и грађане?
Представнице Управе за кдрове и Заједнице општина сматрају да се програми стручног усавршавања и едукације запослених у локалним управама углавном своде на програме које организује Управа за кадрове. Истакле су да локалне управе немају законску обавезу да организују едукације за грађане, али да неке локалне управе организују и финансирају различите облике едукације за грађане.
Као примјери добре праксе наведене су локалне управе: Главни града Подгорица, Тиват, Бар, Цетиње и Никшић.

Закључци са фокус групе су:
- Успоставити тјешњу сарадњу Центра за стручно образовање са локалним управама у изради Годишњег плана образовања одраслих;
- Организовати фокус групу или припремити електронски упитник за локалне управе како би добили податке о реализованим активностима образовања одраслих у 2019. и 2020. години и активностима које планирају да реализују у наредном периоду.

Са састанка фокус групе упућен је позив за јачу сарадњу на државном и локалном нивоу у циљу унапређења компетенција грађана и промоцију значаја цјеложивотног учења за појединца и друштвену заједницу.