Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektora Zdravstvo

Datum objave: 27.01.2021 18:19 | Autor: Jadranka Radunović

Ispis Štampaj stranicu


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 23.12.2020. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Zdravstveno laboratorijski sanitarni tehničar.
Radna grupe će raditi na izradi četiri standarda stručnih kvalifikacija: Medicinski tehničar za biohemijsko laboratorijsku dijagnostiku i transfuziju, Medicinski tehničar u mikrobiološkoj laboratoriji, Medicinski tehničar u patološkoj laboratoriji i Zdravstveno sanitarni tehničar. Obuci su prisustvovali predstavnici: Instituta za javno zdravlje Crne Gore, Kliničkog centra Crne Gore, Univerziteta Crne Gore - Medicinski fakultet i PZU „Poliklinika dr Vuksanović“ Bar, od kojih određeni broj istovremeno realizuje nastavu u JU Stručna medicinska škola iz Podgorice.
Članovima radne grupe je predstavljen koncept modularne nastave zasnovan na ishodima, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja na kojima se zasnivaju standardi stručnih kvalifikacija koje treba uraditi.
U toku obuke članovima radne grupe su predstavljeni novi templejti za izradu standarda stručnih kvalifikacija, kao i način pisanja standarda stručnih kvalifikacija na osnovu urađenih standarda zanimanja.
U toku obuke članovi radne grupe su kroz vježbe imali priliku da rade standarde stručnih kvalifikacija i da kroz diskusiju otklone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja jedinica kvalifikacija, prevođenja aktivnosti iz standarda zanimanja u ishode standarda stručnih kvalifikacija, kao i formiranju kriterijuma za provjeru dostignutosti ishoda učenja.
Obuku je sprovela Jadranka Radunović, savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u JU Centru za stručno obrazovanje.