Manja slova Veća slova RSS
>

Analize

Datum objave: 29.01.2021 09:50 | Autor: Vlado Koprivica

Ispis Štampaj stranicu


Praćenje učenika nakon završetka stručnog obrazovanja je jedan od ključnih indikatora koji se prati u cilju obezbjeđivanja i unapređivanja kvaliteta rada stručnih škola. Evropski okvir za osiguranje kvaliteta (EQAVET), čije je nacionalno referentno tijelo na teritoriji Crne Gore Centar za stručno obrazovanje, je uvrstio ovaj indikator na listu od 10 indikatora koji se prate, a sve u cilju unapređivanja kvaliteta.

Centar za stručno obrazovanje je izradio analizu ovog indikatora na nivou svih stručnih škola u Crnoj Gori za školsku 2019/2020. godinu. Analiza je urađena na osnovu podataka dobijenih od stručnih škola koji su podijeljeni u nekoliko kategorija.

Dualno obrazovanje obezbjeđuje uslove za sticanje, usavršavanje i razvoj kompetencija učenika u skladu sa potrebama tržišta rada, a poslodavcima omogućava da obrazuju kvalifikovanu radnu snagu prema sopstvenim potrebama.

Centar za stručno obrazovanje je izradio analizu dualnog obrazovanja po sektorima pri čemu smo koristili i jedan dio istraživanja koji je radio ETF u sardanji sa školama i Centrom za stručno obrazovanje.