Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана обука за чланове радне групе који ће учествовати у изради стандарда стручних квалификација из сектора Здравство и социјална заштита, подсектора Здравство, област Стоматологија

Одржана обука за чланове радне групе који ће учествовати у изради стандарда стручних квалификација из сектора Здравство и социјална заштита, подсектора Здравство, област Стоматологија
Датум објаве: 02.02.2021 11:48 | Аутор: Јелена Кнежевић

Испис Штампај страницу


Јелена Кнежевић


У оквиру реформе средњег стручног образовања и израде модуларизованих и кредитно вреднованих образовних програма, Центар за стручно образовање је 29.01.2021. године, у просторијама Центра за стручно образовање, организовао обуку чланова радне групе за писање стандарда стручних квалификација који представљају основу за израду образовног програма Зубни техничар и Стоматолошки асистент.

Радна групе ће радити на изради три стандарда стручних квалификација: Зубни техничар за фиксну протетику, Зубни техничар за мобилну протетику и Стоматолошки асистент. Обуци су присуствовали: један представник Стоматолошке поликлинике КЦЦГ, два представника Војно медицинског центра и 3 представника ЈУ Стручна медицинска школа из Подгорице.
Члановима радне групе је представљен концепт модуларне наставе заснован на исходима, значај критеријума за достизање исхода, кључне компетенције, као и стандарди занимања на којима се заснивају стандарди стручних квалификација које треба урадити.

У току обуке члановима радне групе су представљени нови темплејти за израду стандарда стручних квалификација, као и начин писања стандарда стручних квалификација на основу урађених стандарда занимања.
У току обуке чланови радне групе су кроз вјежбе имали прилику да раде стандарде стручних квалификација и да кроз дискусију отклоне поједине нејасноће у вези настајања јединица квалификација, превођења активности из стандарда занимања у исходе стандарда стручних квалификација, као и формирању критеријума за провјеру достигнутости исхода учења.

Обуку је спровела Јелена Кнежевић, савјетница у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у ЈУ Центру за стручно образовање.