Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektora Zdravstvo, oblast Stomatologija

Održana obuka za članove radne grupe koji će učestvovati u izradi standarda stručnih kvalifikacija iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektora Zdravstvo, oblast Stomatologija
Datum objave: 02.02.2021 11:48 | Autor: Jelena Knežević

Ispis Štampaj stranicu


Jelena Knežević


U okviru reforme srednjeg stručnog obrazovanja i izrade modularizovanih i kreditno vrednovanih obrazovnih programa, Centar za stručno obrazovanje je 29.01.2021. godine, u prostorijama Centra za stručno obrazovanje, organizovao obuku članova radne grupe za pisanje standarda stručnih kvalifikacija koji predstavljaju osnovu za izradu obrazovnog programa Zubni tehničar i Stomatološki asistent.

Radna grupe će raditi na izradi tri standarda stručnih kvalifikacija: Zubni tehničar za fiksnu protetiku, Zubni tehničar za mobilnu protetiku i Stomatološki asistent. Obuci su prisustvovali: jedan predstavnik Stomatološke poliklinike KCCG, dva predstavnika Vojno medicinskog centra i 3 predstavnika JU Stručna medicinska škola iz Podgorice.
Članovima radne grupe je predstavljen koncept modularne nastave zasnovan na ishodima, značaj kriterijuma za dostizanje ishoda, ključne kompetencije, kao i standardi zanimanja na kojima se zasnivaju standardi stručnih kvalifikacija koje treba uraditi.

U toku obuke članovima radne grupe su predstavljeni novi templejti za izradu standarda stručnih kvalifikacija, kao i način pisanja standarda stručnih kvalifikacija na osnovu urađenih standarda zanimanja.
U toku obuke članovi radne grupe su kroz vježbe imali priliku da rade standarde stručnih kvalifikacija i da kroz diskusiju otklone pojedine nejasnoće u vezi nastajanja jedinica kvalifikacija, prevođenja aktivnosti iz standarda zanimanja u ishode standarda stručnih kvalifikacija, kao i formiranju kriterijuma za provjeru dostignutosti ishoda učenja.

Obuku je sprovela Jelena Knežević, savjetnica u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija u JU Centru za stručno obrazovanje.