Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из сектора Туризам, трговина и угоститељство, подсектора Туризам и угоститељство

Датум објаве: 29.03.2021 10:26 | Аутор: Душан Бошковић

Испис Штампај страницу


У сриједу, 24.03.2021. године, одржана је онлине обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из области Туризма. Обуци је присуствовало 16 наставника из шест средних стручних школа у којима се реализује ова област: ЈУ Средња економско-угоститљска школа Бар, ЈУ СМШ Данило Киш Будва, ЈУ СМШ „Младост“ Тиват, ЈУ Средња стручна школа Цетиње, СШВСО “Сергије Станић” Подгорица, ЈУ Економско-угостиљска школа Никшић и четири представника привреде.

Присутнима су представљени прописи и процедуре за развој квалификација у стручном образовању, структура стандарда занимања, стандарда стручних квалификација, стандарда квалификације нивоа образовања и образовног програма, кључне компетенције за цјеложивотно учење, као и начин израде наставног плана и образовног програма (дефинисање модула на основу стандарда занимања и стандарда стручне квалификације, дефинисање исхода учења према Блумовој таксономији, дефинисање критеријума за достизање исхода учења коришћењем одговарајућих глагола према Блумовој таксономији, дефинисање начина провјеравања достигнутости исхода учења, дидактичких препорука, литературе, обавезних начина оцјењивања исхода учења, просторних и материјалних услова за извођење наставе, дефинисање корелације између модула, кључних компетенција, испитних каталога за практични, завршни и стручни испит, као и дефинисање осталих тачака које су предвиђене образовним програмом). Након упутства које су добили, присутни су радили на дефинисању и усаглашавању наставног плана, а затим су им подијељени конкретни задаци и рокови везани за израду образовних програма.

Обуку је реализовао Душан Бошковић, самостални савјетник И у Одјељењу за истраживање и развој квалификација Центра за стручно образовање.