Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnih programa iz sektora Turizam, trgovina i ugostiteljstvo, podsektora Turizam i ugostiteljstvo

Datum objave: 29.03.2021 10:26 | Autor: Dušan Bošković

Ispis Štampaj stranicu


U srijedu, 24.03.2021. godine, održana je online obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnih programa iz oblasti Turizma. Obuci je prisustvovalo 16 nastavnika iz šest srednih stručnih škola u kojima se realizuje ova oblast: JU Srednja ekonomsko-ugostitljska škola Bar, JU SMŠ Danilo Kiš Budva, JU SMŠ „Mladost“ Tivat, JU Srednja stručna škola Cetinje, SŠVSO “Sergije Stanić” Podgorica, JU Ekonomsko-ugostiljska škola Nikšić i četiri predstavnika privrede.

Prisutnima su predstavljeni propisi i procedure za razvoj kvalifikacija u stručnom obrazovanju, struktura standarda zanimanja, standarda stručnih kvalifikacija, standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja i obrazovnog programa, ključne kompetencije za cjeloživotno učenje, kao i način izrade nastavnog plana i obrazovnog programa (definisanje modula na osnovu standarda zanimanja i standarda stručne kvalifikacije, definisanje ishoda učenja prema Blumovoj taksonomiji, definisanje kriterijuma za dostizanje ishoda učenja korišćenjem odgovarajućih glagola prema Blumovoj taksonomiji, definisanje načina provjeravanja dostignutosti ishoda učenja, didaktičkih preporuka, literature, obaveznih načina ocjenjivanja ishoda učenja, prostornih i materijalnih uslova za izvođenje nastave, definisanje korelacije između modula, ključnih kompetencija, ispitnih kataloga za praktični, završni i stručni ispit, kao i definisanje ostalih tačaka koje su predviđene obrazovnim programom). Nakon uputstva koje su dobili, prisutni su radili na definisanju i usaglašavanju nastavnog plana, a zatim su im podijeljeni konkretni zadaci i rokovi vezani za izradu obrazovnih programa.

Obuku je realizovao Dušan Bošković, samostalni savjetnik I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija Centra za stručno obrazovanje.