Manja slova Veća slova RSS
>

Održana obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnog programa iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektora Zdravstvo

Datum objave: 29.03.2021 11:10 | Autor: Jadranka Radunović

Ispis Štampaj stranicu


U četvrtak, 25.03.2021. godine, održana je obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnog programa iz sektora Zdravstvo i socijalna zaštita, podsektora Zdravstvo. Obuci je prisustvovalo 5 nastavnika iz JU Stručna medicinska škola, Podgorica, jedan profesor sa Medicinskog fakulteta i 2 prestavnika privrede. Za ostale predstavnike privrede, ova obuka će biti organizovana naknadno.


Prisutnima su predstavljeni propisi i procedure za razvoj kvalifikacija u stručnom obrazovanju, struktura standarda zanimanja, standarda stručnih kvalifikacija, standarda kvalifikacije nivoa obrazovanja i obrazovnog programa, ključne kompetencije za cjeloživotno učenje, kao i način izrade nastavnog plana i obrazovnog programa (definisanje modula na osnovu standarda zanimanja i standarda stručne kvalifikacije, definisanje ishoda učenja prema Blumovoj taksonomiji, definisanje kriterijuma za dostizanje ishoda učenja korišćenjem odgovarajućih glagola prema Blumovoj taksonomiji, definisanje načina provjeravanja dostignutosti ishoda učenja, didaktičkih preporuka, literature, obaveznih načina ocjenjivanja ishoda učenja, prostornih i materijalnih uslova za izvođenje nastave, definisanje korelacije između modula, ključnih kompetencija, ispitnih kataloga za praktični, završni i stručni ispit, kao i definisanje ostalih tačaka koje su predviđene obrazovnim programom). Nakon uputstva koje su dobili, prisutni su radili na definisanju i usaglašavanju nastavnog plana, a zatim su im podijeljeni konkretni zadaci i rokovi vezani za izradu obrazovnih programa.

Obuku je vodila Jadranka Radunović, samostalna savjetnica I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija Centra za stručno obrazovanje.