Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан први састанак чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из сектора Пољопривреда, прехрана и ветерина, подсектора Шумарство и обрада дрвета

Датум објаве: 29.03.2021 15:55 | Аутор: Вјера Митровић-Радошевић

Испис Штампај страницу


У уторак, 16.03.2021. године, одржана је онлине обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из области обраде дрвета. Обуци је присуствовало 5 наставника из четири средње стручне школе који су стручни за ову област: ЈУ ССШ “Вукадин Вукадиновић”, ЈУ ССШ Пљевља, ЈУ ССШ Беране и ЈУ ГГШ “Инг. Марко Радевић” Подгорица.


С обзиром да су сви наставници већ учествовали у изради модуларизованих образовних програма, присутнима су се подсјетили прописа и процедура за развој квалификација у стручном образовању, структуре стандарда занимања, стандарда стручних квалификација, стандарда квалификација нивоа образовања и образовних програма, кључних компетенције за цјеложивотно учење, као и начина израде наставног плана и образовног програма (дефинисање модула на основу стандарда занимања и стандарда стручне квалификације, дефинисање исхода учења према Блумовој таксономији, дефинисање критеријума за достизање исхода учења коришћењем одговарајућих глагола према Блумовој таксономији, дефинисање начина провјеравања достигнутости исхода учења, дидактичких препорука, литературе, обавезних начина оцјењивања исхода учења, просторних и материјалних услова за извођење наставе, дефинисање корелације између модула, кључних компетенција, испитних каталога за практични, завршни и стручни испит, као и дефинисање осталих тачака које су предвиђене образовним програмом). Након упутства које су добили, чланови радне групе су радили на дефинисању и усаглашавању наставног плана, а затим су им подијељени конкретни задаци и рокови везани за израду модула.

Састанак су водили Вјера Митровић-Радошевић, самостални савјетник И, у Центру за стручно образовање и Душан Пејовић, организатор практичне наставе у ЈУ ССШ Цетиње.