Manja slova Veća slova RSS
>

Održan prvi sastanak članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnih programa iz sektora Poljoprivreda, prehrana i veterina, podsektora Šumarstvo i obrada drveta

Datum objave: 29.03.2021 15:55 | Autor: Vjera Mitrović-Radošević

Ispis Štampaj stranicu


U utorak, 16.03.2021. godine, održana je online obuka članova radne grupe koji će učestvovati u izradi obrazovnih programa iz oblasti obrade drveta. Obuci je prisustvovalo 5 nastavnika iz četiri srednje stručne škole koji su stručni za ovu oblast: JU SSŠ “Vukadin Vukadinović”, JU SSŠ Pljevlja, JU SSŠ Berane i JU GGŠ “Ing. Marko Radević” Podgorica.


S obzirom da su svi nastavnici već učestvovali u izradi modularizovanih obrazovnih programa, prisutnima su se podsjetili propisa i procedura za razvoj kvalifikacija u stručnom obrazovanju, strukture standarda zanimanja, standarda stručnih kvalifikacija, standarda kvalifikacija nivoa obrazovanja i obrazovnih programa, ključnih kompetencije za cjeloživotno učenje, kao i načina izrade nastavnog plana i obrazovnog programa (definisanje modula na osnovu standarda zanimanja i standarda stručne kvalifikacije, definisanje ishoda učenja prema Blumovoj taksonomiji, definisanje kriterijuma za dostizanje ishoda učenja korišćenjem odgovarajućih glagola prema Blumovoj taksonomiji, definisanje načina provjeravanja dostignutosti ishoda učenja, didaktičkih preporuka, literature, obaveznih načina ocjenjivanja ishoda učenja, prostornih i materijalnih uslova za izvođenje nastave, definisanje korelacije između modula, ključnih kompetencija, ispitnih kataloga za praktični, završni i stručni ispit, kao i definisanje ostalih tačaka koje su predviđene obrazovnim programom). Nakon uputstva koje su dobili, članovi radne grupe su radili na definisanju i usaglašavanju nastavnog plana, a zatim su im podijeljeni konkretni zadaci i rokovi vezani za izradu modula.

Sastanak su vodili Vjera Mitrović-Radošević, samostalni savjetnik I, u Centru za stručno obrazovanje i Dušan Pejović, organizator praktične nastave u JU SSŠ Cetinje.