Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из сектора Инжењерство и производне технологије, подсектора Машинство

Датум објаве: 30.03.2021 14:14 | Аутор: Ален Шабановић

Испис Штампај страницу


У суботу, 27.03.2021. године, одржана је онлине обука чланова радне групе који ће учествовати у изради образовних програма из области Машинске енергетике и Термотехнике. Обуци је присуствовало 15 наставника из четири средње стручне школе у којима се реализује ова област: ЈУ Средња стручна школа Бијело Поље, ЈУ Средња стручна школа „Иван Ускоковић“ Подгорица, ЈУ Средња мјешовита школа „Младост“ Тиват и ЈУ Средња стручна школа Пљевља. За професоре са Машинског факултета и представнике привреде, ова обука ће бити организована накнадно.

 
Присутнима су представљени прописи и процедуре за развој квалификација у стручном образовању, структура стандарда занимања, стандарда стручних квалификација, стандарда квалификације нивоа образовања и образовног програма, кључне компетенције за цјеложивотно учење, као и начин израде наставног плана и образовног програма (дефинисање модула на основу стандарда занимања и стандарда стручне квалификације, дефинисање исхода учења према Блумовој таксономији, дефинисање критеријума за достизање исхода учења коришћењем одговарајућих глагола према Блумовој таксономији, дефинисање начина провјеравања достигнутости исхода учења, дидактичких препорука, литературе, обавезних начина оцјењивања исхода учења, просторних и материјалних услова за извођење наставе, дефинисање корелације између модула, кључних компетенција, испитних каталога за практични, завршни и стручни испит, као и дефинисање осталих тачака које су предвиђене образовним програмом). Након упутства које су добили, присутни су радили на дефинисању и усаглашавању наставног плана, а затим су им подијељени конкретни задаци и рокови везани за израду образовних програма.
 
Обуку су водили Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација и Ален Шабановић, самостални савјетник И у Центру за стручно образовање.