Мања слова Већа слова РСС
>

Одржани онлине састанци са наставницима у вези припреме завршног испита у оквиру модуларизованих образовних програма

Датум објаве: 05.04.2021 12:31 | Аутор: Славица Јовановић

Испис Штампај страницу


Центар за стручно образовање је 29. и 30.03.2021. године, организовао онлине састанке наставника средњих стручних и мјешовитих школа, ради дефинисања заједничког концепта израде базе питања и одговора за завршни испит у оквиру модуларизованих образовних програма у школској 2020/2021. години. Састанци су одржани онлине преко апликације „Зоом“, а присуствовало је 63 наставника и координатора средњих стручних и мјешовитих школа из свих градова Црне Горе у којима се ове школске године спроводи полагање завршног испита по модуларизованим образовним програмима.

Школске 2020/2021. године полагање завршног испита биће орагнизовано за 9 модуларизованих образовних програма: Електроинсталатер, Монтер електронске комуникационе инфраструктуре, Конобар, Кувар, Продавач, Фризер, Модни кројач, Произвођач прехрамбених производа и Водоинсталатер. Завршни испит се организује у више градова: Бару, Будви, Беранама, Бијелом Пољу, Цетињу, Никшићу, Подгорици, Плаву, Плужинама, Улцињу, Херцег Новом, Тивту, Тузима, Колашину, Мојковцу, Пљевљима, Рожају и Жабљаку.

Састанке испред Центра за стручно образовање су водили Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација и Славица Јовановић, самостални савјетник И у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, а једном од састанака је присуствовао и Душан Бошковић, самостални савјетник И у Одјељењу за истраживање и развој квалификација.

У циљу подршке организацији завршног испита од стране Центра за стручно образовање, одржано је 6 састанака са наставницима из 18 средњих стручних и мјешовитих школа, како би се дефинисао заједнички концепт израде базе питања и одговора за завршни испит у оквиру модуларизованих образовних програма.

На састанцима су, на предлог наставника, формирани ужи тимови наставника, састављени од мањег броја наставника за сваки образовни програм посебно, који би у наредном периоду детаљније сагледали сва пристигла питања и од њих формирали коначну базу питања и одговора.

База ће накнадо бити послата свим школама, након чега ће свака школа појединачно припремати тест који ће укључивати договорени број питања из заједничке базе. База питања и одговора треба да се формира на основу питања и одговора које су школе појединачно доставиле Центру за стручно образовање у периоду фебруар/март 2021.

Школама је препоручено да смање градиво које ће бити заступљено на тесту, тако што треба да искључе области које су са ученицима реализоване током ИВ класификационог периода завршног разреда. Школама је такође препоручено да ученицима доставе исходе учења и критеријуме из Испитних каталога, при чему треба да означе оне исходе и критеријуме који тестом неће бити обухваћени. Дата је препорука да ученицима треба пружити помоћ у припремању завршног испита у виду органозовања намјенских часова или консултација. Школе треба да организују завршни испит у складу са законском регулативом, што укључује и формирање тимова за прегледање тестова и објављивање резултата.

Јединствен став наставника који су присуствовали састанцима, је да се прихвати предлог Центра за стручно образовање да полагање стручне теорије за све модуларизоване образовне програме нивоа ИИИ треба одржати у истом дану, у истом или различитом временском термину у свим школама, без обзира на различитост образовних програма. Наставници су на састанцима имали различите приједлоге за број питања на тесту, начин бодовања питања и дужине трајања самог теста. Начелно, у оквиру истог образовног програма, разике у приједлозима су биле мале, а коначан договор ће се постићи на наредним састанцима наставника, након формирања базе питања и одговора од стране ужих тимова.

Нови састанак за консултације Центра за стручно образовање са ужим тимовима наставника биће заказан у току сљедеће седмице, у термину о којем ће накнадно бити обавијештени наставници.

Онлине састанци су организовани у просторијама Центра за стручно образовање, према сљедећем распореду:

- 29.03.2021. г. од 09.00 до 10.00 – Састанак наставника средњих стручних и мјешовитих школа, ради дефинисања заједничког концепта израде базе питања и одговора за завршни испит, за образовни програм Кувар. Састанку су присуствовали наставници из 12 стручних и мјешовитих школа из сљедећих градова: Бара, Бијелог Поља, Будве, Цетиња, Херцег Новог, Мојковца, Никшића, Пљеваља, Подгорице, Рожаја, Тивта и Улциња.

- 29.03.2021. г. од 10.30 до 11.30 – Састанак наставника средњих стручних и мјешовитих школа, ради дефинисања заједничког концепта израде базе питања и одговора за завршни испит, за образовни програм Конобар. Састанку су присуствовали наставници из 11 стручних и мјешовитих школа из сљедећих градова: Бара, Берана, Бијелог Поља, Херцег Новог, Колашина, Мојковца, Никшића, Пљеваља, Подгорице, Рожаја и Жабљака.

- 29.03.2021. г. од 12.00 до 13.00 – Састанак наставника средњих стручних и мјешовитих школа, ради дефинисања заједничког концепта израде базе питања и одговора за завршни испит, за образовне програме: Модни кројач, Произвођач прехрамбених производа и Водоинсталатер. Састанку су присуствовали наставници из 2 стручне школе из Подгорице.

- 30.03.2021. г. од 09.00 до 10.00 – Састанак наставника средњих стручних и мјешовитих школа, ради дефинисања заједничког концепта израде базе питања и одговора за завршни испит, за образовни програм Продавач. Састанку су присуствовали наставници из 6 стручних и мјешовитих школа из сљедећих градова: Херцег Новог, Улциња, Подгорице, Плужина, Тузи и Рожаја.

- 30.03.2021. г. од 10.30 до 11.30 – Састанак наставника средњих стручних и мјешовитих школа, ради дефинисања заједничког концепта израде базе питања и одговора за завршни испит, за образовни програм Фризер. Састанку су присуствовали наставници из 6 стручних и мјешовитих школа из сљедећих градова: Бара, Берана, Никшића, Пљеваља, Подгорице и Рожаја.

- 30.03.2021. г. од 12.00 до 13.00 – Састанак наставника средњих стручних и мјешовитих школа, ради дефинисања заједничког концепта израде базе питања и одговора за завршни испит, за образовне програме: Електроинсталатер и Монтер електронске комуникационе инфраструктуре. Састанку су присуствовали наставници из 5 стручних и мјешовитих школа из сљедећих градова: Берана, Бијелог Поља, Никшића, Подгорице и Улциња.