Мања слова Већа слова РСС
>

Позив средњим стручним и мјешовитим школама у Црној Гори за учешће у расправи о нацртима модуларизованих образовних програма чија је имплементација планирана од школске 2021/22. године

Датум објаве: 10.05.2021 10:18 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


Центар за стручно образовање објављује нацрте 11 нових модуларизованих образовних програма који су урађени у складу са планом и прописаном процедуром, уз подршку ИПА Пројекта „Развој квалификација стручног образовања у складу са потребама тржишта рада”, који у Црној Гори реализује конзорцијум чији је главни партнер Партицип ГмбХ, у складу са важећом Методологијом за израду модуларизованих образовних програма у средњем стручном образовању, и то:

Сектор: Пољопривреда, прехрана и ветерина, подсектор: Шумарство, област: Обрада дрвета

1. Техничар дизајна и израде производа на бази дрвета, нивоа ИВ1
2. Столар-Тапетар, нивоа ИИИ

Сектор: Пољопривреда, прехрана и ветерина, подсектор: Шумарство, област: Шумарство

3. Шумарски техничар, нивоа ИВ1
4. Шумар, нивоа ИИИ

Сектор: Туризам, трговина и угоститељство, подсектор: Туризам

5. Хотелско-туристички техничар, нивоа ИВ1

Сектор: Инжењерство, производне технологије (Машинство и обрада метала, Електротехника и аутоматизација и др.), подсектор: Машинство

6. Машински техничар енергетике и термотехнике, нивоа ИВ1
7. Механичар енергетских постројења, нивоа ИИИ
8. Инсталатер термотехничких система, нивоа ИИИ

Сектор: Здравство и социјална заштита, подсектор: Здравство

9. Зубни техничар и стоматолошки асистент, нивоа ИВ1
10. Здравствено лабораторијски санитарни техничар, нивоа ИВ1

Сектор: Грађевинарство и уређење простора, подсектор: Грађевинарство

11. Извођач завршних грађевинских радова, нивоа ИИИ

Центар за стручно образовање објављује и нацрт једног ревидираног модуларизованог образовниог програма који је урађен у складу са планом и прописаном процедуром:

Сектор: Грађевинарство и уређење простора, подсектор: Грађевинарство

1. Водоинсталатер, нивоа ИИИ – имјене и допуне

Образовни програми су урађени на основу стандарда занимања и стандарда квалификација, у скалду са Законом. Општеобразовни дио образовних програма је у надлежности Завода за школство и усаглашен је између двије институције.

У складу са прописаном процедуром усвајања образових програма у средњем стручном образовању, позивамо средње стручне и мјешовите школе које реализују образовне програме из поменутих сектора, да изврше стручну анализу нацрта образовних програма и дају приједлоге, сугестије и коментаре у вези са њиховим садржајем.

Молимо руководиоце средњих стручних и мјешовитих школа да приједлоге, сугестије и коментаре доставе у име својих запослених на е–маил адресу: цсо@гов.ме, или путем поште, Центар за стручно образовање, Новака Милошева 18, 81 000 Подгорица, најкасније до 19. маја 2021. године до 15х. Појединачне приједлоге, сугестије и коментаре нећемо разматрати.

Из разлога ситуације изазване вирусом Цовид 19 и поштовања прописаних мјера, састанак поводом јавне расправе се неће одржати, већ ће се у обзир узети писани коменатри, достављени на емаил Центра или на наведену адресу, након чега ће их радне групе размотрити.

Нацрте образовних програма можете преузети на сљедећем линку:

хттпс://www.дропбоx.цом/сх/хxо5иук6нз8кзбу/ААДОXМф6ф075кАWзЈQXИОијКа?дл=0