Manja slova Veća slova RSS
>

Održani online sastanci sa užim i širim timovima nastavnika, koji su radili na kreiranju jedinstvenih baza pitanja i odgovora za završni ispit u okviru modularizovanih obrazovnih programa

Održani online sastanci sa užim i širim timovima nastavnika, koji su radili na kreiranju jedinstvenih baza pitanja i odgovora za završni ispit u okviru modularizovanih obrazovnih programa
Datum objave: 17.05.2021 08:56 | Autor: Slavica Jovanović

Ispis Štampaj stranicu


Slavica Jovanović


Centar za stručno obrazovanje je 13. i 14. maja 2021. godine, organizovao online sastanke sa prethodno formiranim užim i širim timovima nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola, u cilju formiranja baza pitanja i odgovora za završni ispit, a koji bi se koristili za izradu testova za stručnu teoriju u okviru 9 modularizovanih obrazovnih programa u školskoj 2020/2021. godini: Elektroinstalater, Monter elektronske komunikacione infrastrukture, Konobar, Kuvar, Prodavač, Frizer, Modni krojač, Proizvođač prehrambenih proizvoda i Vodoinstalater. Sastanci su održani online preko aplikacije „Zoom“, a prisustvovao je 81 nastavnik i koordinator srednjih stručnih i mješovitih škola iz različitih gradova Crne Gore u kojima se ove školske godine sprovodi polaganje završnog ispita po modularizovanim obrazovnim programima.

Sastanak ispred Centra za stručno obrazovanje je vodila Sandra Brkanović, rukovodilac Odjeljenja za istraživanje i razvoj kvalifikacija i Slavica Jovanović, samostalni savjetnik I u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.
- 13. maja 2021. godine organizovan je online sastanak sa užim timovima nastavnika za izradu testova za stručnu teoriju za završni ispit, a kojem je prisustvovalo 27 nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola.
- 14. maja 2021. godine organizovan je online sastanak sa širim timovima nastavnika za izradu testova za stručnu teoriju za završni ispit, a kojem je prisustvovalo 54 nastavnika srednjih stručnih i mješovitih škola.

Na sastanku nastavnika koji čine šire timove iz svih škola u kojima se sprovode završni ispiti iz devet modularizovanih obrazovnih programa, učesnici su obaviješteni da su napravljene konačne baze pitanja i baze odgovora za svih devet obrazovnih programa od strane užih timova nastavnika.

Takođe, nastavnici su upoznati sa podacima o svim obrazovnim programima a koji se odnose na ukupan broj pitanja u bazama, predlozima za broj pitanja na testu, dužini trajanja testa i predloga za tabelu ocjenjivanja na testu.

Svi prisutni nastavnici su se uglavnom složili da se istog datuma polažu testovi iz stručne teorije, a da testovi u zavisnosti od obrazovnog programa i dogovora nastavnika, budu napravljeni kao jedinstveni ili u okviru svake škole posebno.

Na sljedećem sastanku biće dogovoren konačan datum za obavljanje polaganja testa za stručnu teoriju, nakon održanog sastanka sa direktorima škola.

Nastavnici će imati mogućnost da do tada utvrde predloge za konačan broj pitanja na testu, kao i bodovnu listu za ocjenjivanje.