Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана панел дискусија на тему „Економско оснаживање породица и младих“

Одржана панел дискусија на тему „Економско оснаживање породица и младих“
Датум објаве: 14.06.2021 10:12 | Аутор: Љиљана Гариц

Испис Штампај страницу


ЦСО


10.06.2021. године, Центар за права дјетета Црне Горе организовао је панел дискусију на тему: “Економско оснаживање породица и младих” на Цетињу. Панел дискусија је дио активности предвиђених пројектом Центар за подршку дјеци и породици - Дневни центар, који је подржан кроз ИПА ИИ Програм Европске Уније и Црне Горе за запошљавање, образовање и социјалну заштиту, а који се реализује подсредством Директората за финансирање и уговарање помоћи ЕУ, Министарства финансија и социјалног старања и Дирекције за програмирање и имплементацију ЕУ фондова Министарства економског развоја. Пројекат је подржан и од међународне организације Саве тхе Цхилдрен која је дугогодишњи партнер Центра за права дјетета Црне Горе.
Програмом Економског оснаживања биће обухваћено 15 породица, а неке од њих су већ идентификоване.

Циљ је да корисници материјалног обезбјеђења схвате да зависити само од материјалне помоћи није једино и право рјешење за њих, као и да није најбоље за развој њихове дјеце.

Представница Центра за стручно образовање на овом панелу је била Љиљана Гарић, која је казала да је пројекат „Економско оснаживање породица и младих” свеобухватан, те да су све компоненте укључене. Она је додала да образовање одраслих све више добија на цијени истакнувши да је потребно мотивисати одрасле како би се образовали, наводим: „Желим да похвалим овај пројекат, јер је тај индивидуални приступ јако важан. Битно је да мотивишемо људе, да имају праву информацију, у право вријеме да добију савјет шта могу, као и могућност да се прикључе програму. Ако овај пројекат, као примјер добре праксе, не заживи и ако друштвена заједница не схвати да овакав приступ умрежавања установа и брига над породицом која је у проблему доноси бољитак заједнице, неће бити добро”.

Она је предложила да се младима, посебно из рањивих група, који прођу програме образовања за стручне квалификације, пружи могућност да одраде праксу код послодавца, наводим: „То је права прилика да покажу себе на прави начин и да их послодавац задржи. Јер то је карика која недостаје. Од изузетне важности је и да створимо позитиван став и правилан однос према образовању, ако то не постигнемо чини ми се да смо мало урадили“.