Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана презентација финалних рјешења у оквиру реализације практичне наставе ученика ЈУ Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“ у сарадњи са ИЦТ Цортеx-ом

Одржана презентација финалних рјешења у оквиру реализације практичне наставе ученика ЈУ Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“ у сарадњи са ИЦТ Цортеx-ом
Датум објаве: 14.06.2021 14:25 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


ЦСО


У недјељу, 13. јуна 2021. године, у организацији ИЦТ Цортеx-а и ЈУ Средње електротехничке школе „Васо Алигрудић“, одржана је презентација финалних рјешења коју су припремили ученички тимови ИИИ разреда у оквиру реализације практичне наставе код послодавца предвиђене образовним програмом: Електротехничар за развој веб и мобилних апликација.

Практична настава код послодавца, реализована је за 30 ученика током два мјесеца, који су обучавани у седам компанија, чланица ИЦТ Цортеx - кластера за информационе технологије, иновације, едукацију, дизајн и технолошки развој Црне Горе: Алицорн, Амплитудо, Билд Студио, Цоинис, Дата Десигн, Логате и Оyкос девелопмент. Током реализације практичне наставе, ученици су имали обуке и радили на конкретним пројектним рјешењима.

Током презентације, која је била такмичарског типа, седам ученичких тимова састављених од по четири ученика, представили су своја рјешења која су реализовали уз помоћ ментора из предузећа и ментора из школе, на тему онлине школске библиотеке. Презентација је била доступна уживо за чланове жирија и преко ливе стреам-а за све остале који су жељели да је прате.

Шесточлани стручни жири, састављен од представника различитих компанија и институција, чинили су: Тарик Заимовић- ИЦТ Цортеx, Саша Аџић – Телеком, Марко Лекић – Флека, Михаило Обрадовић – Цодеус и Марко Вучуровић – Цодинго и Сандра Бркановић - Центар за стручно образовање.

Након бодовања, на основу прецизних критеријума, првопласирана је била екипа из Цоиниса, на другом мјесту је екипа из Дата десигна, а на трећем из Билд Студија. За најбољег ученика практичне наставе је проглашен Јован Поповић, који је награђен курсом на Логате академији.

Представници ИЦТ Цортеx-а су најавили да је ово само почетак у области едукације, а већ од јесени планирају да покрену велики програм едукације који ће допринијети стицању практичних знања потребних за запослење и преквалификацију кадрова. Укључивање и повезивање привреде, наставника и ученика је нешто што је веома значајно за реализацију практичне наставе у стручном образовању у Црној Гори.

Изјаве учесника и чланова жирија можете преузети овдје: хттпс://www.инстаграм.цом/п/