Manja slova Veća slova RSS
>

Percepcija poslodavaca koji učestvuju u dualnom sistemu obrazovanja

Datum objave: 18.06.2021 18:43 | Autor: Aleksandra Lalević

Ispis Štampaj stranicu


Privredna komora Crne Gore, u saradnji sa Centrom za stručno obrazovanje, organizovala je 17. juna 2021. godine, prezentaciju istraživanja: „Percepcija poslodavaca koji učestvuju u dualnom sistemu obrazovanja o implementaciji ovoga procesa u Crnoj Gori“.

Tokom skupa učesnicima su se obratili: direktor Sektora za obrazovanje i kvalitet Privredne komore Crne Gore- dr Mladen Perazić, načelnica Direkcije za opšte, srednje i stručno obrazovanje - Zora Bogićević, i direktor Centra za stručno obrazovanje - Duško Rajković.

Duško Rajković, direktor Centra za stručno obrazovanja istakao je važnost saradnje između predstavnika privrede i škola, i dodao da svi zajedno moramo kreirati kadrove shodno potrebama, jer samo na taj način rezultati neće izostati.

On je rekao da je cilj dualnog obrazovanja bio da se postepeno gradi održivi sistem, kako bi on uopšte zaživio u Crnoj Gori, i dodao da je trenutno 300 kompanija uključeno u ovaj program. U cilju dalje afirmacije dualnog obrazovanja, neophodno je raditi na njegovoj promociji kroz aktivno učešće svih subjekata društva koji su dio obrazovnog sistema, uključujući podjelu odgovornosti u finansiranju, da bi svi imali benefite – kazao je Rajković.

Rajković je istakao da je istraživanje koje su uradili Privredna komora i Centar za građansko obrazovanje od izuzetnog značaja, čiji će se rezultati iskoristiti za unapređenje sistema dualnog obrazovanja, samim tim i stručno obrazovanje u cjelini.

Predstavnici Centra za stručno obrazovanje na ovom skupu su bili: Vladislav Koprivica, Radoje Radunović, Jadranka Radunović i Aleksandra Lalević.