Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана завршна конференција ТО РЕГОС пројекта у Подгорици

Одржана завршна конференција ТО РЕГОС пројекта у Подгорици
Датум објаве: 21.06.2021 10:08 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


Сандра Бркановић


Завршна конференција „Ка регионално заснованим стандардима занимања ТО РЕГОС пројекта“, одржана је 15. јуна 2021. године у Подгорици. Ово је била друга од укупно шест завршних конференција, које ће се одржати у свим економијама учесницама у пројекту: Албанији, Босни и Херцеговини, Косову, Сјеверној Македонији, Србији и Црној Гори.

Скуп је организован у сарадњи ЕРИСЕЕ канцеларије, Привредне коморе и Центра за стручно образовање, који су радили на имплементацији пројектних активности. Циљ конференције је био презентација резултата и сагледавање могућности наставка пројекта, односно даљег развијања и унапређивања регионалне сарадње у овој области.

Конференција је организована у свечаној сали Имања „Књаз“, са око 40 званица и великим бројем посјетилаца из Црне Горе и региона који су догађај пратили онлине. Поред представника горе наведних институција, конференцији су присуствовали и представници Министарства просвјете, науке, културе и спорта, Завода за школство, Завода за запошљавање, представници привредног сектора, директори средњих стручних школа и наставници.

Овај пројекат је финансирала Аустријска развојна агенција средствима из Аустријске развојне сарадње, а партнери у пројекту су и: Иницијатива за реформу образовања југоисточне Европе (ЕРИСЕЕ), која је и координирала пројектне активности у економијама западног Балкана, Алијанса за радно-базирано учење на западном Балкану (WБА4WБЛ) - ВЕТ агенције / центри из региона, КултурКонтакт Аустрија, Коморски инвестициони форум Западног Балкана, те Привредна комора Аустрије.

У оквиру пројекта рађено је на развоју пет регионално утемељених стандарда занимања (из сектора туризма и угоститељства и грађевине) путем примјене регионалне методологије, који су затим интегрисани у националне системе поштујући националне специфичности.

Скуп су отворили ученици Умјетничке школе за музику и балет „Васа Павић“ из Подгорице Аника Павићевић и Вук Радуновић, извођењем композиција на флаути и гитари.

У уводном дијелу учесницима се обратила Марија Лалатовић, в.д. генерална директорица Директората за опште средње образовање, стручно образовање и образовање одраслих, која је казала да Министарство просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе континуирано спроводи активности на унапређењу образовног система и усклађивању са потребама привреде.

Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовање сматра да је током пројекта остварена одлична сарадња са представницима Привредне коморе Црне Горе, Министарства просвјете, науке, културе и спорта, Завода за запошљавање, Завода за школство, представницима привредног сектора, као и директорима школа и наставницима, на обједињавању методологије рада и докумената и прављењу заједничког програма.

Гојко Бановић, директор Центра за стручно образовање и образовање одраслих у оквиру Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије, истакао је важност регионалне сарадње и задовољство због учешћа у једном овако важном пројекту за земље Западног Балкана.

Тина Шарић, директорица ЕРИСЕЕ Секретаријата је истакла задовољство постигнутим резултатима пројекта и подсјетила да је ово велики пројекат, који је укључио шест економија из земаља југоисточног Балкана и 12 партнера.

У име Привредне коморе присутне је поздравио директор Сектора за образовање и квалитет, др Младен Перазић који је нагласио да Пројекат планира да допринесе запошљавању младих и њиховој мобилности на тржишту рада у региону југоисточне Европе, инвестирањем у квалитетно стручно образовање и обуку релевантну за тржиште рада.

У наставку је одржана панел дискусија о значају регионално заснованих стандарда занимања и квалификација, квалитету образовања из перспективе доносиоца одлука, наставника и међународних организација у националном и регионалном контексту.

Након уводних обраћања, ТО РЕГОС пројекат је представљен кроз презентацију Иване Живадиновић, менаџерке ТО РЕГОС пројекта, а регионална искустава у оквиру Пројекта, представиле су Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање Црне Горе и Маја Тодоровић, савјетник/коордиантор Центра за стручно образовање у оквиру Завода за унапређивање образовања и васпитања Републике Србије. Након ових презентација, Тина Шарић је присутнима презентовала активности које су планиране у наставку Пројекта чија се реализација очекује од септембра 2021. године.

У панел дискусији о значају регионално заснованих стандарда занимања и квалификација, квалитету образовања из перспективе доносиоца одлука, наставника и међународних организација у националном и регионалном контексту, говорили су: Ћазим Фетаховић - Министарство просвјете, науке, културе и спорта, Младен Перазић - Привредна комора Црне Горе, Душко Рајковић - Центар за стручно образовање, Сандра Бркановић - Центар за стручно образовање, Даница Радевић-Павличић - хотел “ХЕЦ Ресиденце” Милочер, Будва и Валентина Бег Дељанин - ИЦТ Цортеx. На крају је присутнима приказан видео запис ИЦТ Цортеx-а о сарадњи ИЦТ удружења са ЈУ Средњом електротехничком школом „Васо Алигрудић“ у реализацији практичне наставе код послодавца.