Manja slova Veća slova RSS
>

Održan regionalni sastanak projektnog tima TO REGOS projekta u Crnoj Gori

Datum objave: 23.06.2021 08:56 | Autor: Sandra Brkanović

Ispis Štampaj stranicu


16. i 17. juna 2021. godine, održan je regionalni sastanak projektnog tima TO REGOS projekta. Sastanci projektnog tima se održavaju jedan do dva puta godišnje u jednoj od zemalja učesnica, a domaćin sastanka je ovoga puta bila Crna Gora. Cilj sastanka je bio rezimiranje rezultata TO REGOS-a, planiranje sljedećeg projekta, kao i podizanje kapaciteta tima.

Sastanku projektnog tima prisustvovali su nacionalni koordinatori za obrazovanje i privredu u okviru projekta iz zemalja učesnica, članovi nacionalnih timova koji su doprinijeli postizanju rezultata projekta, kao i predstavnici koji su učestvovali u analizi i planiranju budućeg projekta.

Tokom sastanka, razmatrana je radna verzija regionalne metodologije za razvoj standarda kvalifikacija, na osnovu prethodnih analiza i studija izvodljivosti koja je urađena u okviru projekta. Urađen je zajednički presjek nacionalnih metodologija i predložen okvir za zajedničku regionalnu metodologiju koja bi poslužila za razvoj regionalno usaglašenih standarda kvalifikacija. Definisane su oblasti razvoja dva standarda zanimanja i standarda kvalifikacija u okviru narednog projekta, pri čemu su se sve ekonomije, učesnice u projektu, izjasnile da će to biti Poljoprivreda i Mašinstvo i obrada metala.

Tokom sastanka, sublimirani su kompletni utisci prethodnog projekta i date smjernice za implementaciju novog. Drugog dana sastanka, organizovana je radionica na temu agilnog upravljanja i rada u cilju podizanja kapaciteta tima.

Sastanku projektnog tima, prisustvovali su predstavnici četiri ekonomije: Albanije, Kosova, Srbije i Crne Gore. Crnu Goru su predstavljali nacionalni koordinatori za obrazovanje i privredu, Sandra Brkanović iz Centra za stručno obrazovanje i Mladen Perazić iz Privredne komore Crne Gore. Osim njih, sastanku su prisustvovali Srđan Obradović i Dušan Bošković, koji su učestvovali u realizaciji projekta kao koordinatori radnih grupa za izradu standarda zanimanja i standarda kvalifikacija iz oblasti Građevinarstva i Turizma i ugostiteljstva. Sastanku su prisustvovali i ostali predstavnici Centra za stručno obrazovanje, s obzirom da je Crna Gora bila domaćin događaja: Duško Rajković, direktor, Miliana Dabović, pomoćnica direktora, kao i Jelena Knežević, Slavica Jovanović i Alen Šabanović, savejtnici u Odjeljenju za istraživanje i razvoj kvalifikacija.