Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан регионални састанак пројектног тима ТО РЕГОС пројекта у Црној Гори

Датум објаве: 23.06.2021 08:56 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


16. и 17. јуна 2021. године, одржан је регионални састанак пројектног тима ТО РЕГОС пројекта. Састанци пројектног тима се одржавају један до два пута годишње у једној од земаља учесница, а домаћин састанка је овога пута била Црна Гора. Циљ састанка је био резимирање резултата ТО РЕГОС-а, планирање сљедећег пројекта, као и подизање капацитета тима.

Састанку пројектног тима присуствовали су национални координатори за образовање и привреду у оквиру пројекта из земаља учесница, чланови националних тимова који су допринијели постизању резултата пројекта, као и представници који су учествовали у анализи и планирању будућег пројекта.

Током састанка, разматрана је радна верзија регионалне методологије за развој стандарда квалификација, на основу претходних анализа и студија изводљивости која је урађена у оквиру пројекта. Урађен је заједнички пресјек националних методологија и предложен оквир за заједничку регионалну методологију која би послужила за развој регионално усаглашених стандарда квалификација. Дефинисане су области развоја два стандарда занимања и стандарда квалификација у оквиру наредног пројекта, при чему су се све економије, учеснице у пројекту, изјасниле да ће то бити Пољопривреда и Машинство и обрада метала.

Током састанка, сублимирани су комплетни утисци претходног пројекта и дате смјернице за имплементацију новог. Другог дана састанка, организована је радионица на тему агилног управљања и рада у циљу подизања капацитета тима.

Састанку пројектног тима, присуствовали су представници четири економије: Албаније, Косова, Србије и Црне Горе. Црну Гору су представљали национални координатори за образовање и привреду, Сандра Бркановић из Центра за стручно образовање и Младен Перазић из Привредне коморе Црне Горе. Осим њих, састанку су присуствовали Срђан Обрадовић и Душан Бошковић, који су учествовали у реализацији пројекта као координатори радних група за израду стандарда занимања и стандарда квалификација из области Грађевинарства и Туризма и угоститељства. Састанку су присуствовали и остали представници Центра за стручно образовање, с обзиром да је Црна Гора била домаћин догађаја: Душко Рајковић, директор, Милиана Дабовић, помоћница директора, као и Јелена Кнежевић, Славица Јовановић и Ален Шабановић, савејтници у Одјељењу за истраживање и развој квалификација.