Manja slova Veća slova RSS
>

Objavljen informator „Kuda nakon osnovne škole“

Datum objave: 25.06.2021 08:45 | Autor: Preuzeto sa sajta ZZZCG

Ispis Štampaj stranicu


Zavod za zapošljavanje Crne Gore objavio je, uz podršku institucija iz prosvjete, informator “Kuda nakon osnovne škole”.

Vodič predstavlja svojevrsni priručnik za polumaturante i njihove roditelje i olakšaće im da pravilno izaberu srednju školu i buduće zanimanje.

-Informator je namijenjen učenicima koji su na životnoj prekretnici kako bi što lakše i ispravnije donijeli odluku o svom budućem pozivu. U njemu su dati podaci o svim srednjim školama u Crnoj Gori kao i informacije šta one pružaju. Publikacija sadrži detaljan opis zanimanja za koja se moguće školovati, informacije o svijetu rada, savjete za bolju spoznaju ličnih osobina kao i najčešće greške koje tinejdžeri prave pri izboru srednje škole. U njemu se nalaze i upitnici samoprocjene kako bi stekli što realniju sliku o sebi i na taj način ojačali odluku koju treba donijeti – saopštio je samostalni savjetnik za profesionalnu orijentaciju u Zavodu Denis Martinović, koji je i glavni urednik ovogodišnje publikacije.

-Informator je, takođe, namijenjen i roditeljima učenika, jer oni predstavljaju nezaobilazan faktor prilikom donošenja što ispravnije odluke. Apelujemo i na rodtelje da budu od pomoći učenicima, da ih detaljno provedu kroz Informator, da ih upoznaju sa programima koji su u ponudi, a na kraju odluku treba da donesu lično učenici – poručio je Martinović.

Kao i prethodnih godina, partneri tokom izrade Informatora su Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta i Centar za stručno obrazovanje.

Naslovnu stranu ovogodišnje publikacije dizajnirala je Ulijana Boženkova učenica II B odjeljenja Srednje likovne škole “Petar Lubarda” sa Cetinja.

Informator “Kuda nakon osnovne škole”, u elektronskoj formi, može se preuzeti OVDJE kao i sa zvaničnih internet stranica Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore i Centra za stručno obrazovanje.