Мања слова Већа слова РСС
>

Објављен информатор „Куда након основне школе“

Датум објаве: 25.06.2021 08:45 | Аутор: Преузето са сајта ЗЗЗЦГ

Испис Штампај страницу


Завод за запошљавање Црне Горе објавио је, уз подршку институција из просвјете, информатор “Куда након основне школе”.

Водич представља својеврсни приручник за полуматуранте и њихове родитеље и олакшаће им да правилно изаберу средњу школу и будуће занимање.

-Информатор је намијењен ученицима који су на животној прекретници како би што лакше и исправније донијели одлуку о свом будућем позиву. У њему су дати подаци о свим средњим школама у Црној Гори као и информације шта оне пружају. Публикација садржи детаљан опис занимања за која се могуће школовати, информације о свијету рада, савјете за бољу спознају личних особина као и најчешће грешке које тинејџери праве при избору средње школе. У њему се налазе и упитници самопроцјене како би стекли што реалнију слику о себи и на тај начин ојачали одлуку коју треба донијети – саопштио је самостални савјетник за професионалну оријентацију у Заводу Денис Мартиновић, који је и главни уредник овогодишње публикације.

-Информатор је, такође, намијењен и родитељима ученика, јер они представљају незаобилазан фактор приликом доношења што исправније одлуке. Апелујемо и на родтеље да буду од помоћи ученицима, да их детаљно проведу кроз Информатор, да их упознају са програмима који су у понуди, а на крају одлуку треба да донесу лично ученици – поручио је Мартиновић.

Као и претходних година, партнери током израде Информатора су Министарство просвјете, науке, културе и спорта и Центар за стручно образовање.

Насловну страну овогодишње публикације дизајнирала је Улијана Боженкова ученица ИИ Б одјељења Средње ликовне школе “Петар Лубарда” са Цетиња.

Информатор “Куда након основне школе”, у електронској форми, може се преузети ОВДЈЕ као и са званичних интернет страница Министарства просвјете, науке, културе и спорта Црне Горе и Центра за стручно образовање.