Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан округли сто посвећен запошљавању странаца са међународном заштитом у Црној Гори у организацији УНХЦР-а

Одржан округли сто посвећен запошљавању странаца са међународном заштитом у Црној Гори у организацији УНХЦР-а
Датум објаве: 30.06.2021 12:25 | Аутор: Љиљана Гарић

Испис Штампај страницу


Љиљана Гарић


Канцеларија Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР) је 29. јуна 2021. године, организовала у хотелу „Рамада“ округли сто посвећен запошљавању странаца са међународном заштитом у Црној Гори.

Канцеларија Високог комесаријата Уједињених нација је агенција Уједињених нација која се већ дуги низ година бави пружањем подршке систему азила у Црној Гори. Нарочито значајан аспект система азила је стварање услова за социо-економску интеграцију лица која су добила међународну заштиту у Црној Гори, тј. избјеглице.

За достизање економске одрживости и успјешне социо-економске интеграције избјеглица потребна је координација свих заинтересованих актера – државних органа, локалних самоуправа, послодаваца и њихових удружења, релевантних организација цивилног друштва и на крају, самих избјеглица.

На округлом столу су представници УНХЦР-а представили Акциони план у 10 тачака за запошљавање избјеглица и дали кратак осврт на капацитете, знање и вјештине избјеглица у Црној Гори и са учесницима скупа идентификовали најбољи модалитет подршке појединцима и систему у циљу креирања услова за постизање њихове економске одрживости.

Симона Пулцинелли из хотела „Вила Пераст“ и Зоран Вукчевић из куће моде и љепоте „Зоран“ су учесницима скупа пренијели искуства у запошљавању странаца са међународном заштитом у Црној Гори.

Представница Центра за стручно образовање Љиљана Гарић је указала на значај образовања и унапређења компетенција ове циљне групе за запошљавање и успјешну социјално-економску интеграцију.