Мања слова Већа слова РСС
>

Одржане радионице за наставнике с циљем унапређења инклузивне праксе у средњем стручном образовању

Датум објаве: 08.07.2021 08:31 | Аутор: Вјера Митровић-Радошевић

Испис Штампај страницу


05. и 06. јула 2021. године одржане су двије онлине радионице са циљем унапређења инклузивног образовања средњим стручним школама, у организацији Центра за стручно образовање и Завода за школство, а у сарадњи са Министарством просвјете, науке, културе и спорта.

На радионици под називом “Унапређење компетенција наставника за реализацију практичне наставе дјеци са посебним образовним потребама у средњим стручним школама” представљен је истоимени материјал за наставнике. Учесницима је представљен систем подршке дјеци са посебним образовним потребама која се школују у стручном образовању – законски и стратешки основ, индивидуализација наставе, транзициони планови, могућности које нуди модуларизована настава и др. Учесницима су затим представљене стратегије учења практичних вјештина и могућности прилагођавања, као и карактеристике појединачних сметњи и потребе дјеце у односу на образовни систем које проистичу из тога. Учесници су упознати и са концептом допунске практичне наставе, која се предлаже да буде организована на почетку наредне школске године, у сврху надокнађивања пропуштеног градива у претходној школској години, изазваног пандемијом корона вируса.

На радионици “Писање текстова за школски портал” учесницима је представљен дио школског портала везан за инклузивно образовање (сколскипорта.еду.ме/инклузивно образовање) на коме се већ налази прегршт материјала који могу служити наставницима у осмишљавању индивидуализоване наставе. Представљен је начин и концепт писања текстова за сајт, очекивани сегменти и препоруке. Радионица је организована с циљем да се учесници подстакну да и сами подијеле на овај начин примјере позитивне праксе из својих искустава наставе, рада са ученицима, организације догађаја који доприносе ширењу инклузивног духа у школи, израде наставних материјала и сл.

Радионици су присуствовали наставници, стручни сарадници, директори, асистенти у настави, организатори практичне наставе и други. Радионице су водиле: Анита Марић, савјетница из Завода за школство и Вјера Митровић-Радошевић, савјетница из Центра за стручно образовање.