Manja slova Veća slova RSS
>

Održane radionice za nastavnike s ciljem unapređenja inkluzivne prakse u srednjem stručnom obrazovanju

Datum objave: 08.07.2021 08:31 | Autor: Vjera Mitrović-Radošević

Ispis Štampaj stranicu


05. i 06. jula 2021. godine održane su dvije online radionice sa ciljem unapređenja inkluzivnog obrazovanja srednjim stručnim školama, u organizaciji Centra za stručno obrazovanje i Zavoda za školstvo, a u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke, kulture i sporta.

Na radionici pod nazivom “Unapređenje kompetencija nastavnika za realizaciju praktične nastave djeci sa posebnim obrazovnim potrebama u srednjim stručnim školama” predstavljen je istoimeni materijal za nastavnike. Učesnicima je predstavljen sistem podrške djeci sa posebnim obrazovnim potrebama koja se školuju u stručnom obrazovanju – zakonski i strateški osnov, individualizacija nastave, tranzicioni planovi, mogućnosti koje nudi modularizovana nastava i dr. Učesnicima su zatim predstavljene strategije učenja praktičnih vještina i mogućnosti prilagođavanja, kao i karakteristike pojedinačnih smetnji i potrebe djece u odnosu na obrazovni sistem koje proističu iz toga. Učesnici su upoznati i sa konceptom dopunske praktične nastave, koja se predlaže da bude organizovana na početku naredne školske godine, u svrhu nadoknađivanja propuštenog gradiva u prethodnoj školskoj godini, izazvanog pandemijom korona virusa.

Na radionici “Pisanje tekstova za školski portal” učesnicima je predstavljen dio školskog portala vezan za inkluzivno obrazovanje (skolskiporta.edu.me/inkluzivno obrazovanje) na kome se već nalazi pregršt materijala koji mogu služiti nastavnicima u osmišljavanju individualizovane nastave. Predstavljen je način i koncept pisanja tekstova za sajt, očekivani segmenti i preporuke. Radionica je organizovana s ciljem da se učesnici podstaknu da i sami podijele na ovaj način primjere pozitivne prakse iz svojih iskustava nastave, rada sa učenicima, organizacije događaja koji doprinose širenju inkluzivnog duha u školi, izrade nastavnih materijala i sl.

Radionici su prisustvovali nastavnici, stručni saradnici, direktori, asistenti u nastavi, organizatori praktične nastave i drugi. Radionice su vodile: Anita Marić, savjetnica iz Zavoda za školstvo i Vjera Mitrović-Radošević, savjetnica iz Centra za stručno obrazovanje.