Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан округли сто на тему „Развој нових квалификација из области Пољопривреде“

Датум објаве: 20.09.2021 13:25 | Аутор: Вјера Митровић-Радошевић

Испис Штампај страницу


У петак 17.09.2021. године, у просторијама Центра за стручно образовање одржан је округли сто на тему: „Развој нових квалификација из области Пољопривреде“.

На округлом столу је разматрано на којим стандардима занимања би се заснивали образовни програми из области Пољопривреде, имајући у виду потребе нашег тржишта рада, иновације у пољопривредној производњи и сл.

Вјера Митровић-Радошевић, савјетница у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање, упознала је присутне са законским оквиром, процедуром израде докумената и методологијом за развој квалификација. Такође, присутнима су представљени стандарди занимања из области Пољопривреде у нашем систему, у окружењу и међународна стандардна класификација занимања ИСЦО 08.

Округлом столу су присуствовали представници Завода за запошљавање Црне Горе – Весна Радуловић, Привредне коморе – Лидија Рмуш, Биотехничког факултета Универзитета Црне Горе – проф. др Сњежана Хрнчић и проф. др Биљана Лазовић, Универзитета Доња Горица – проф. др Весна Бољевић, Средње мјешовите школе Голубовци – Азра Пуровић, Средње стручне школе Бар – Вељко Томић, Средње мјешовите школе Петњица – Милоје Живковић , представници предузетника – фирме „Велетекс“ – Милован Голубовић и „Месопромет“ – Сибирјак Терзић, који је уједно, са проф. Лазовић, и представник секторске комисије за сектор Пољопривреде, прехране и ветерине и Миљан Митровић – Центар за стручно образовање.

Присутни на округлом столу су износили податке, дискутовали и износили аргументе и предлоге за дефинисање стандарда занимања на којима би се заснивали поменути програми. Састанак је био веома продуктиван и произвео одличну основу за рад будућих радних група на изради стандарда занимања.

Састанак је одржан уживо и онлине, преко апликације „Зоом“, због отварања могућности присуства заинтересованим субјектима, који из различитих разлога нијесу могли да присуствују уживо.