Мања слова Већа слова РСС
>

Одржана обука наставника за имплементацију модуларизованих образовних програма

Одржана обука наставника за имплементацију модуларизованих образовних програма
Датум објаве: 24.09.2021 13:23 | Аутор: Славица Јовановић

Испис Штампај страницу


Славица Јовановић

Центар за стручно образовање је у периоду од 26.08.2021. до 20.09.2021. године, организовао обуку наставника који реализују обавезне и/или изборне стручне модуле у школској 2021/2022. години у оквиру модуларизованих образовних програма из различитих области. Обука наставника је била дводневна, при чему је први дан обуке одржан онлине за све наставнике преко апликације „Зоом“, а други дан је одржан уживо са групама наставника. Укупно је присуствовало 189 наставника средњих стручних и мјешовитих школа из свих градова Црне Горе.

Присутне су на почетку одржавања првог и другог дана обуке поздравили директор Душко Рајковић; Сандра Бркановић, руководилац Одјељења за истраживање и развој квалификација и Срђан Обрадовић, координатор у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање.

Наставницима је на онлине обуци у уводној презентацији представљен концепт модуларне наставе засноване на исходима учења, значај критеријума за достизање исхода учења, кључне компетенције, као и стандарди занимања, стандарди квалификација и образовни програми који су усвојени у претходном периоду.

У току онлине обуке наставницима су представљени обрасци за планирање образовно- васпитног рада, односно Годишњи план рада и План реализације исхода учења и дата су им упутства о начину њиховог попуњавања, као и упутства о начину евидентирања наставног часа и оцјењивању исхода учења у новој Одјељењској књизи која важи за модуларизоване образовне програме.

Презентације су представили Сандра Бркановић, Срђан Обрадовић и Славица Јовановић из Центра за стручно образовање, као и тренери Ален Шабановић из ЈУ Средња електро-економска школа из Бијелог Поља и Гордана Тасић из ЈУ Средња електротехничка школа „Васо Алигрудић“ из Подгорице. Техничка подршка за вријеме одржавања обуке је био Данило Гогић из Центра за стручно образовање.

Другог дана обуке, наставници су у току четири радионице (Израда задатог годишњег плана рада; Израда задатог плана реализације исхода учења; Евидентирање наставног часа и Оцјењивање) имали прилику да попуне обрасце за планирање образовно-васпитног рада, да евидентирају наставне часове и да попуне радни лист за оцењивање на задатим примјерима, да презентују урађено и да кроз дискусију са тренерима отклоне поједине недоумице у вези са планирањем наставе, евидентирањем наставног часа и оцјењивањем исхода учења. На крају обуке наставницима су дати домаћи задаци који ће бити прегледани од стране представника Центра за стручно образовање са циљем подршке и помоћи у њиховом раду.

Други дан обуке је у периоду од осам дана био организован у просторијама Завода за школство и Испитног центра у Подгорици, један дан у просторијама ЈУ Средња стручна школа „Вукадин Вукадиновић“ у Беранама и један дан у просторијама ЈУ Средња стручна школа у Бијелом Пољу.