Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан кицк офф меетинг у оквиру пројекта „Цоннецтед Тхроугх Мобилитy“

Одржан кицк офф меетинг у оквиру пројекта „Цоннецтед Тхроугх Мобилитy“
Датум објаве: 24.09.2021 13:35 | Аутор: Сандра Бркановић

Испис Штампај страницу


Сандра Бркановић


Поводом званичног почетка пројекта „Цоннецтед тхроугх мобилитy“ који ће се у Црној Гори реализовати у наредне три године, 17. и 18. септембра 2021. године, у Мађарској је одржан кицк офф меетинг, који је био први састанак координатора пројекта свих земаља учесница. Пројекат заступа организација МеОут из Мађарске, а Центар за стручно образовање је јуна 2020. године постао партнерска институција, на основу препоруке Мађарске амбасаде у Црној Гори.

Првог дана састанка, присутнима су се званично обратили: Золтáн Балáзс Варга, Хеад оф Департмент, Министрy фор Инноватион анд Тецхнологy, Анна Биро-Керекес, Депутy Хеад оф Департмент, Министрy оф Фореигн Аффаирс анд Траде, Бенедицте Еинарсен, Пројецт Оффицер, Еуропеан Цоммиссион (виртуал) и Аттила Сандор, Пресидент, МеОут Гроуп.

Састанку су присуствовали представници земаља Западног Балкана које ће у пројекту имати прилику да учествују у пилот програму мобилности у стручном образовању. Пројекат обухвата краткорочне и дугорочне размјене ученика средњих стручних школа у трајању од 30 и 90 дана из сваке од наведених земаља (Албанија, Босна и Херцеговина, Косово и Црна Гора) у неку од земаља обухваћених Ерасмус+ програмом (Грчка, Мађарска, Пољска, Србија, Словачка, Словенија), размјену наставника уз учење на радном мјесту у трајању од седам дана, организацију конференција и других активности које ће Центар за стручно образовање, као партнерска институција, спорводити у Црној Гори.

Током дводневног састанка, детаљније су представљене активности пројекта, након чега су присутни обишли неколико представника послодаваца који су кроз програм мобилности били домаћини ученицима из различитих земаља у дуалном образовању. Имали су прилику да разговарају и са послодавцима и са ученицима. Договорене су даље активности и дате су инструкције за наредни период.

Центар за стручно образовање ће у наредном периоду детаљније представити овај пројекат у Црној Гори.