Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан округли сто „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из сектора Рударство, металургија и хемијска индустрија (подсектор Металургија)“

Датум објаве: 27.09.2021 10:01 | Аутор: Јадранка Радуновић

Испис Штампај страницу


У сриједу 22.09.2021. године, у просторијама Центра за стручно образовање одржан је округли сто на тему: „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из сектора Рударство, металургија и хемијска индустрија (подсектор Металургија)“.

На округлом столу је разматрано на којим стандардима занимања би се заснивали образовни програми Техничар металургије и Обрађивач племенитих метала из сектора Рударство, металургија и хемијска индустрија (подсектор Металургија), имајући у виду потребе нашег тржишта рада, иновације и сл.

Јадранка Радуновић, савјетница у Одјељењу за истраживање и развој квалификација у Центру за стручно образовање, упознала је присутне са законским оквиром, процедуром израде докумената и новом методологијом за развој квалификација. Такође, присутнима су представљени стандарди занимања из ове области у окружењу и међународна стандардна класификација занимања ИСЦО 08.

Присутни на округлом столу су дискутовали и износили аргументе и предлоге за дефинисање стандарда занимања на којима би се заснивали поменути програми.

Округлом столу су присуствовали представници: Металуршко - технолошког факултета Универзитета Црне Горе, Института за црну металургију ад Никшић, Привредне коморе Црне Горе, Златаре „Метхаџовић“ Подгорица, Завода за метрологију Црне Горе, Унипром КАП-а и ЈУ Средња стручна школа "Спасоје Распоповић" Подгорица.