Мања слова Већа слова РСС
>

Одржан округли сто „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из сектора Здравство и социјална заштита“

Датум објаве: 28.09.2021 14:19 | Аутор: Јелена Кнежевић

Испис Штампај страницу


У четвртак 23.09.2021. године, у сали Испитног центра одржан је округли сто на тему: „Подршка привреде у развоју нових квалификација потребних тржишту рада из сектора Здравство и социјална заштита“.

На округлом столу је разматрано на којим стандардима занимања би се заснивао образовни програм Здравствени техничар из сектора Здравство и социјална заштита, имајући у виду потребе нашег тржишта рада, иновације и сл.

У име Центра за стручно образовање, присутне је поздравио директор Душко Рајковић и пожелио им успјешан рад.

Јелена Кнежевић, савјетница у Одјељењу за истраживање и развој квалификација, у Центру за стручно образовање, упознала је присутне са законским оквиром, процедуром израде докумената и новом методологијом за развој квалификација. Такође, присутнима су представљени стандарди занимања из ове области у окружењу и међународна стандардна класификација занимања ИСЦО 08.

Присутни на округлом столу су износили податке, дискутовали и износили аргументе и предлоге за дефинисање стандарда занимања на којима би се заснивао поменути програм. Исказана је потреба за организацијом још једног округлог стола, на ком би се наставила дискусија на исту тему.

Округлом столу су присуствовали представници: Клиничког центра Црне Горе – др Дамир Пеличић и др Ивана Поповић, Националног удружења медицинских сестара и бабица Црне Горе – мр Нада Рондовић, ЈУ Дом старих „Грабовац“ у Рисну – Весна Злајић, дипл. медицинска сестра и Васвија Луковић, виша медицинска сестра, ЈУ Стручна медицинска школа – др Кристина Радоман и проф. Љиљана Пајовић, ЈУ Дом здравља Подгорица – мр Кристина Томовић, Завода за запошљавање Црне Горе – Весна Радуловић, самостална савјетница И, као и представници Центра за стручно образовање Срђан Обрадовић, координатор и Вјера Митровић-Радошевић, самостална савјетница И и члан секторске комисије за Здравство и социјалну заштиту.